Rikskonsertene var en norsk kulturinstitusjon fra 1967 til 2016. Den ble etablert på initiativ fra Norsk kulturråd for å stimulere det regionale musikklivet i Norge. Rikskonsertene var en parallell institusjon til Riksteatret og hadde fylkeskommunene som samarbeidspartnere lokalt og regionalt. Mange av de betydeligste norske musikerne har turnert med Rikskonsertene. I de siste årene nådde Rikskonsertene over en million publikummere hvert år.

Rikskonsertenes omfattende skolekonsertordning innebar at alle kommunale barneskoler fikk tilbud om minst to konserter i året, med ulike tilbud for ulike klassetrinn. I denne virksomheten var det kunstneriske aspektet i utgangspunktet overordnet det pedagogiske.

Kunstnerisk arbeid

Konsertene hadde stor sjangermessig spredning. Rikskonsertene drev blant annet forsøksvirksomhet med nye formidlingsformer og komposisjonsverksteder for barn og unge.

Fra slutten av 1980-tallet hadde Rikskonsertene en særlig satsing på flerkulturell og internasjonal musikk, blant annet gjennom skolekonsertprosjektet Klangrikt fellesskap (1989–1992), Etnisk musikkafé (1993–2012) og Flerkulturelt musikksenter (1992–2002), som var et samarbeid med NORAD og Utenriksdepartementet. I 1994 lanserte Rikskonsertene musikkfestivalen Verden i Norden i samarbeid med festivalarrangører i andre nordiske land. Festivalen ble i 2012 skilt ut som en selvstendig stiftelse og heter i dag Oslo World.

Sammenslåing med Den kulturelle skolesekken

I 2012 ble avdelingen for offentlige konserter avviklet, og i 2016 gikk Rikskonsertene inn i den nye institusjonen Kulturtanken. Skolekonsertervirksomheten ble videreført gjennom ordningen Den kulturelle skolesekken (DKS).

Rikskonsertene – direktører

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gravlie, Tom (2021). Musikk over alle grenser: 30 år med Rikskonsertenes flerkulturelle og internasjonale virksomhet. Tom Gravlie (eget forlag).
  • Lindstad, S. (2008). Tilbakeblikk : Rikskonsertenes flerkulturelle musikksatsing gjennom 20 år. Rikskonsertene.
  • Osland, Lidvin M. (Red.). Festskrift : Rikskonsertene – 25 år i musikkens tjeneste (1968-1993), 1993

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg