Metropolitan-operaen
Den gamle Metropolitan-operaen på Broadway i anledning en konsert med pianisten Josef Hofmann 28. november 1937. Operahuset hadde 3625 sitteplasser.

Metropolitan Opera er hovedscenen for opera i New York i USA, åpnet i 1883. «The Met», som operaen gjerne kalles lokalt, har størst budsjett av alle operahus i verden og drives av foreningen Metropolitan Opera Association.

Faktaboks

Uttale
metrəpˈålitən ˈåpərə
Også kjent som

The Metropolitan Opera House, The Met

Norsk: Metropolitanoperaen

Operasjef fra 2006 er Peter Gelb. Musikksjef er fra 2018 den kanadiske dirigenten Yannick Nézet-Séguin; han avløste James Levine som da hadde vært musikksjef siden 1976.

Operahuset

Operahuset er oppført etter tegninger av arkitekten Wallace K. Harrison. Det ble innviet 16. september 1966 med urpremieren på operaen Anthony and Cleopatra av Samuel Barber og avløste dermed det opprinnelige operahuset på Broadway.

Huset er en del av det store kultursenteret Lincoln Center for the Performing Arts på Manhattan. Salen har 3788 sitteplasser. Blant utsmykningen kan nevnes de to store veggmaleriene av Marc Chagall i foajeen.

Historikk

Det første operahuset var oppført på Broadway etter tegninger av arkitekten J. Cleaveland Cady. Det var finansiert av noen av New Yorks rikeste familier og avløste Academy of Music som byens operascene. Innvielsen var 22. oktober 1883 med operaen Faust av Charles Gounod med Christina Nilsson i hovedrollen. Dette huset kom til å gjøre tjeneste helt til 1966 og ble revet i 1967.

Fra starten hadde man også årlige forestillinger i Philadelphia. Fra 1898 gjestet kompaniet hver sesong flere amerikanske byer, en ordning som varte til 1986.

I 1930-årene gikk Metropolitan-operaen over fra å være styrt av den velstående eliten i New York til å bli en opera for byen med en bredere finansiering. Huset ble i 1940 overført til foreningen Metropolitan Opera Association.

Metropolitan-operaen bygget fra starten opp en sterk tradisjon for italiensk og tysk opera med de betydeligste dirigentene og solistene fra de to landene og fra andre land i Europa. Etterhvert kom amerikanske solister til.

En rekke berømte dirigenter har ledet forestillinger på Metropolitan, blant dem Gustav Mahler, Arturo Toscanini, Tullio Serafin, Pierre Monteux, Bruno Walter, Fritz Reiner, Erich Leinsdorf, Fritz Busch, Dimitri Mitropoulos og Leonard Bernstein. I nyere tid har amerikaneren James Levine virket som musikksjef fra 1976 til 2016, altså i 40 år.

Blant de ledende solistene i tiden før og under første verdenskrig var Enrico Caruso, som sang halvparten av alle sine forestillinger her. Norskættede Olive Fremstad var også et av de store navnene i denne tiden. Den svenske tenoren Jussi Björling feiret noen av sine største triumfer på Metropolitan i årene 1938–1959. Blant mange senere navn kan nevnes Astrid Varnay, Birgit Nilsson, Jessye Norman, Placido Domingo og Luciano Pavarotti.

Epoken med Kirsten Flagstad i 1935–1941, som oftest i partnerskap med den danske tenoren Lauritz Melchior, regnes som en Wagner-gullalder. Blant andre norske sangere som har sunget hovedroller her, bør nevnes Kaja Eide Norena, Ivar F. Andresen, Aase Nordmo Løvberg, Ingrid Bjoner, Ragnar Ulfung, Anne Gjevang, Elizabeth Norberg-Schulz, Solveig Kringlebotn og Lise Davidsen.

Bruk av media

Metropolitan-operaen var tidlig ute med å overføre forestillinger på radio. Den første var 25. desember 1931, og disse radiosendte lørdagsmatineene ble noe av en institusjon for musikkelskere i store deler av USA.

Den første fjernsynsoverførte forestillingen var i 1948. Fra 1977 ble forestillinger regelmessig sendt på fjernsynskanalen PBS, til å begynne med som direktesendinger.

Fra 2006 har man hatt et tilbud med direktesendinger i High-Definition video til kinoer. I Oslo begynte man å motta regelmessige overføringer i april 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg