Rosa Diez

Faktaboks

Rosa Diez

Rosa María Díez Gonzáles

uttale:

råsa d'ies

født:
27. mai 1952, Sodupe (Vizcaya),Baskerland

Rosa Diez, spansk politiker og tidligere leder for partiet Unión Progreso y Democracia (UPyD) i perioden 2007-15. Før dette var hun imidlertid aktiv politiker i det spanske sosialistpartiet PSE-PSOE, og markerte seg som Spanias representant for PSOE i EU-parlamentet i perioden 1999-2007.

I 2005 og 2006 innledet det baskiske sosialistpartiet PSE fredsforhandlinger med terroristorganisasjonen ETA. Det var ETAs politiske fløy, Batasuna, som forhandlet med ledelsen i PSE. Uenigheten rundt fredsforhandlingsprosessen med ETA gjorde at Rosa Diez snart skulle bryte med PSE-PSOE. Diez var uenig i prinsippet om å gå i forhandlinger med terroristorganisasjonen.

Da Gruppen for Europeiske Sosialister forsvarte sitt forslag i EU-parlamentet den 25. oktober 2006, avsto hun fra å stemme. I stedet for uttalte hun: "Jeg har aldri opplevd krig, og jeg har levd i Baskerland i hele mitt liv. I Baskerland er det ikke fred vi mangler; det vi mangler er frihet". I august 2007 forlot hun PSOEs rekker for å grunnlegge et nytt parti; UPyD. Hun grunnla partiet sammen med Fernando Savater og Carlos Martinez Gorriarán. Det nye partiet ble stiftet som et alternativ til de store spanske partiene, PP og PSOE, og har nær tilknytning til "Basta Ya" (Nok nå), en baskisk grasrotbevegelse som tar avstand fra ETA, og som Diez er medlem av.

Rosa Diez har vært politisk talskvinne for UPyD siden 2007, og har sittet i den spanske nasjonalforsamlingen, Cortes, siden hun ble valgt inn i 2008. Da hun stilte til valg for UPyD i 2008, var hun den første kvinnelige politiker som stilte som statsministerkandidat for et politisk parti med nasjonal oppslutning i Spania. Hun ble partiets eneste representant i nasjonalforsamlingen. Etter valget i 2011 fikk partiet 5 representanter i Kongressen.

Den politiske karrieren hennes begynte i Baskerland, og hun har hatt en sentral rolle i Baskerlands regionale parlament. I perioden 1986-99 var hun representant for Vizcaya. Ansvarsområdene hennes var da helse og arbeid. Hun var også en sentral aktør innenfor Baskerlands politikk for turisme.

På grunn av sin utsatte rolle i politikken i Baskerland, har Rosa Diez hatt beskyttelse av livvakt siden 1991. Hun har kommet med kraftig kritikk mot ETAs tankegods og ideen om baskisk separatisme, og har som politisk mål at Spania skal stå samlet som én nasjon. I november 1997 ble hun utsatt for et attentatsforsøk. ETA sendte en brevbombe til hennes hjem, men den eksploderte ikke.

I 1998 stilte hun til valg som Baskerlands øverste leder (Lehendakari), for partiet PSE-EE, men ble forbigått av kollega og generalsekretær for partiet, Nicolas Redondo Terreros.

Hun har utdannelse innen administrasjon, og begynte sin yrkeskarriere i administrasjonen for provinsen Vizcaya i 1973. I 1976 ble hun medlem av fagforeningen UGT. Hun er den yngste av tre søsken. Hennes far var sosialist og metallarbeider.

Rosa Diez har publisert to bøker, og blitt tildelt fortjenestemedalje i forbindelse med den spanske grunnloven. Hun er gift og har to barn.

Anbefalte lenker (spanskspråklige)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg