CCOO (Comisiones obreras) er en spansk arbeidstakerorganisasjon, se også fagforening. CCOO er en av de to mektigste hovedsammenslutningene for arbeidtakere i Spania ved siden av UGT. CCOO ble grunnlagt i 1976 av Marcelino Camacho, som også var leder for det spanske kommunistpartiet Partido Comunista de España (PCE).

Under diktaturet til Francisco Franco (1939-75) var regimets egne fagforbund, sammensatt av såkalte vertikale fagforeningene, de eneste som var lovlige. Medlemskap i disse var obligatorisk både for arbeidstakere og arbeidsgivere. Alternative fagforeninger ble oppløst, og medlemskap til andre fagforeninger enn de vertikale var straffbart.

På 50-tallet oppsto forløperen til fagbevegelsen CCOO i form av spontane aksjoner organisert i regi av det spanske kommunistpartiet. Aksjonene kom i form av streiker og demonstrasjoner, og ble ledet av komiteer som ble nedsatt før aksjonen og avviklet like etterpå. Gruvestreiken i Asturias i 1957 og arbeidernes demonstrasjoner i Madrid, Barcelona og Baskerland er de mest kjente aksjonene som markerer begynnelsen på arbeidstakerorgansasjonens historie.

På 60-tallet fikk CCOO en mer formell organisasjonsstruktur, selv om aktiviteten fremdeles pågikk i skjul. Etter Francos død i 1975,  søkte CCOO Suárez-regjeningen om tillatelse til å avholde sin første generalforsamling i Madrid i 1976. Søknaden ble avslått. CCOO ble erkjent lovlig året etter.

CCOOs første leder var Marcelino Camacho (1976-1987). I 1967 ble Camacho dømt til fengselsstraff for sin partivirksomhet, og sonet 9 år (1967-1976). Neste leder av CCOO var Antonio Gutierrez (1987-2000), etterfulgt av José María Fidalgo (2000-2008). I 2008 ble Ignacio Fernández Toxo valgt til leder for CCOO. Toxo ble i 2011 valgt til president for den Europeiske faglige samorganisasjonen European Trade Union Confederation (ETUC).

Rugby, M. (1999): European Trade Unions: Change and Response. London: Routledge. Les utdrag av boken på google books

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.