CCOO

CCOO (Comisiones obreras) er en spansk arbeidstakerorganisasjon, se også fagforening. CCOO er en av de to mektigste hovedsammenslutningene for arbeidtakere i Spania ved siden av UGT. CCOO ble grunnlagt i 1976 av Marcelino Camacho, som også var leder for det spanske kommunistpartiet Partido Comunista de España (PCE).

Historisk tilbakeblikk

Under diktaturet til Francisco Franco (1939-75) var regimets egne fagforbund, sammensatt av såkalte vertikale fagforeningene, de eneste som var lovlige. Medlemskap i disse var obligatorisk både for arbeidstakere og arbeidsgivere. Alternative fagforeninger ble oppløst, og medlemskap til andre fagforeninger enn de vertikale var straffbart.

På 50-tallet oppsto forløperen til fagbevegelsen CCOO i form av spontane aksjoner organisert i regi av det spanske kommunistpartiet. Aksjonene kom i form av streiker og demonstrasjoner, og ble ledet av komiteer som ble nedsatt før aksjonen og avviklet like etterpå. Gruvestreiken i Asturias i 1957 og arbeidernes demonstrasjoner i Madrid, Barcelona og Baskerland er de mest kjente aksjonene som markerer begynnelsen på arbeidstakerorgansasjonens historie.

På 60-tallet fikk CCOO en mer formell organisasjonsstruktur, selv om aktiviteten fremdeles pågikk i skjul. Etter Francos død i 1975, søkte CCOO Suárez-regjeningen om tillatelse til å avholde sin første generalforsamling i Madrid i 1976. Søknaden ble avslått. CCOO ble erkjent lovlig året etter.

Ledere

CCOOs første leder var Marcelino Camacho (1976-1987). I 1967 ble Camacho dømt til fengselsstraff for sin partivirksomhet, og sonet 9 år (1967-1976). Neste leder av CCOO var Antonio Gutierrez (1987-2000), etterfulgt av José María Fidalgo (2000-2008). I 2008 ble Ignacio Fernández Toxo valgt til leder for CCOO. Toxo ble i 2011 valgt til president for den Europeiske faglige samorganisasjonen European Trade Union Confederation (ETUC).

Anbefalt litteratur (engelskspråklig)

Rugby, M. (1999): European Trade Unions: Change and Response. London: Routledge. Les utdrag av boken på google books

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg