CCOO

Artikkelstart

CCOO er en spansk arbeidstakerorganisasjon (fagforening). CCOO er en av de to mektigste hovedsammenslutningene for arbeidstakere i Spania ved siden av UGT. CCOO ble grunnlagt i 1976 av Marcelino Camacho, som også var leder for det spanske kommunistpartiet Partido Comunista de España (PCE).

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for Confederación Sindical de Comisiones obreras

Historisk tilbakeblikk

Under diktaturet til Francisco Franco (1939–1975) var regimets egne fagforbund, sammensatt av såkalte vertikale fagforeningene, de eneste som var lovlige. Medlemskap i disse var obligatorisk både for arbeidstakere og arbeidsgivere. Alternative fagforeninger ble oppløst, og medlemskap til andre fagforeninger enn de vertikale var straffbart.

På 1950-tallet oppsto forløperen til fagbevegelsen CCOO i form av spontane aksjoner organisert i regi av det spanske kommunistpartiet. Aksjonene kom i form av streiker og demonstrasjoner, og ble ledet av komiteer som ble nedsatt før aksjonen og avviklet like etterpå. Gruvestreiken i Asturias i 1957 og arbeidernes demonstrasjoner i Madrid, Barcelona og Baskerland er de mest kjente aksjonene som markerer begynnelsen på arbeidstakerorgansasjonens historie.

På 1960-tallet fikk CCOO en mer formell organisasjonsstruktur, selv om aktiviteten fremdeles pågikk i skjul. Etter Francos død i 1975 søkte CCOO Suárez-regjeningen om tillatelse til å avholde sin første generalforsamling i Madrid i 1976. Søknaden ble avslått. CCOO ble erkjent lovlig året etter.

Ledere

CCOOs første leder var Marcelino Camacho (1976–1987). I 1967 ble Camacho dømt til fengselsstraff for sin partivirksomhet, og sonet 9 år (1967–1976). Neste leder av CCOO var Antonio Gutierrez (1987–2000), etterfulgt av José María Fidalgo (2000–2008). I 2008 ble Ignacio Fernández Toxo valgt til leder for CCOO. Toxo ble i 2011 valgt til president for den Europeiske faglige samorganisasjonen European Trade Union Confederation (ETUC). Fra 2017 er Unai Sordo leder av CCOO.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rugby, M. (1999): European Trade Unions: Change and Response. London: Routledge. Les utdrag av boken på google books

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg