UGT

Artikkelstart

UGT (Unión General de Trabajadores) er en spansk arbeidstakerorganisasjon, se fagforening, og Spanias mest innflytelsesrike hovedsammenslutning av arbeidstakere, ved siden av CCOO (Comisiones Obreras).

Organisasjonen

Omkring en million medlemmer er organisert i 10 ulike landsomfattende fagforeninger som er tilsluttet hovedsammenslutningen UGT. Disse omfatter fagforbundene for metall og bergverk, transport, undervisning, service, jordbruk, handel og hotellnæring, offentlige tjenester, samt sektor for pensjonister og trygdemottakere. I 1915 hadde UGT 100 000 medlemmer.

Første leder etter gjeninnførelsen av demokratiet i Spania var Nicolás Redondo (1977-94), etterfulgt av Cándido Méndez (1995- ). Kongressen er arbeidstakerforeningens øverste myndighet. UGT er representert i alle de 17 autonome regionene, samt i Ceuta og Melilla.

Historisk tilbakeblikk

I Spania oppsto fagbevegelsen på slutten av 1800-tallet. UGT ble grunnlagt etter tidens marxistiske og sosialistiske ideer under byggingen av verdensutstillingen i Barcelona. 26 representanter for 44 ulike yrkesgrupper som var med på byggingen gikk sammen om å stifte arbeidstakerorganisasjonen, under ledelse av Pablo Iglesias Posse. Iglesias var grunnleggeren av både Unión General de Trabajadores (UGT) og sosialistpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE). Iglesias, som var typograf av yrke, virket som leder for UGT fra 1889 til 1925. I dag har UGT, i likhet med PSOE, forlatt marxismen og fått en sosialdemokratisk profil.

Fram til 1980-tallet ble man ved innmelding til UGT samtidig medlem av sosialistpartiet PSOE, og omvendt. Tilknytningen til PSOE er fortsatt sterk. UGT støttet den spanske republikken i 1934. Stiftelsen Largo Caballero, som er oppkalt etter republikanernes leder, er underlagt UGT. Under diktaturet til Francisco Franco (1939-75) var det parti- og fagforeningsforbud, og UGT opererte fra sitt eksil i Frankrike inntil forbudet ble opphevet. UGT har sammen med CCOO organisert flere generalstreiker i Spania (1988, 1992, 2002, 2010, 2012).

Se også artiklene om syndikalisme og Industrial Workers of the World.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg