Alfredo Rubalcaba, spansk politiker, overtok som partileder for sosialistpartiet  Partido Socialista Obrero Español (PSOE) i 2012 etter José Luis Rodríguez Zapatero. Han er nåværende opposisjonsleder.

Alfredo Pérez Rubalcaba har hatt flere ministerposter og sentrale politiske funksjoner. I regjeringen til Felipe González var han utdanningsminister 1992-93 etter Javier Solana. Han var talsmann for González-regjeringen i perioden 1993 til 1996, og fikk den vanskelige oppgaven med å forsvare partiet i debattene rundt flere saker som svekket partiet, blant annet anklagene om statsterrorisme mot ETA i GAL-saken og korrupsjonsanklagene i Filesa-saken. Rubalcaba har vært kongressmedlem siden 1996. Da PSOE vant parlamentsvalget på nytt i 2004 med Zapatero som statsminister, ble han talsmann for sosialistenes parlamentariske gruppe, og i perioden 2006-11 var han innenriksminister, der han blant annet var ansvarlig for fredsforhandlingene med ETA. Alfredo Rubalcaba var PSOEs statsministerkandidat under valget i 2011, som ble vunnet av Mariano Rajoys Folkeparti.

Rubalcaba har doktorgrad i kjemi fra Universidad Complutense de Madrid, der han også var foreleser. Han er gift og snakker engelsk og fransk.

Profil fra avisen El Mundo

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.