Alfredo Rubalcaba

Faktaboks

Alfredo Rubalcaba

Alfredo Pérez Rubalcaba

Født
28. juli 1951, Solares, Cantabria
Død
10. mai 2019
Foto fra 2010.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Alfredo Rubalcaba var en spansk politiker. Han overtok som partileder for sosialistpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE) i 2012 etter José Luis Rodríguez Zapatero, og var etter dette opposisjonsleder. Han var kongressmedlem fra 1996.

Rubalcaba hadde flere ministerposter og sentrale politiske funksjoner. I regjeringen til Felipe González var han utdanningsminister fra 1992 til 1993 etter Javier Solana. Han var talsmann for González-regjeringen i perioden 1993 til 1996, og fikk den vanskelige oppgaven med å forsvare partiet i debattene rundt flere saker som svekket partiet, blant annet anklagene om statsterrorisme mot ETA i GAL-saken og korrupsjonsanklagene i Filesa-saken.

Da PSOE vant parlamentsvalget på nytt i 2004 med José Zapatero som statsminister, ble han talsmann for sosialistenes parlamentariske gruppe, og i perioden 2006 til 2011 var han innenriksminister, der han blant annet var ansvarlig for fredsforhandlingene med ETA. Rubalcaba var PSOEs statsministerkandidat under valget i 2011, som ble vunnet av Mariano Rajoys Folkeparti.

Rubalcaba hadde doktorgrad i kjemi fra Universidad Complutense de Madrid, der han også var foreleser. Han var gift og snakket engelsk og fransk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg