Alfredo Rubalcaba, spansk politiker, overtok som partileder for sosialistpartiet  Partido Socialista Obrero Español (PSOE) i 2012 etter José Luis Rodríguez Zapatero. Han er nåværende opposisjonsleder.

Alfredo Pérez Rubalcaba har hatt flere ministerposter og sentrale politiske funksjoner. I regjeringen til Felipe González var han utdanningsminister 1992-93 etter Javier Solana. Han var talsmann for González-regjeringen i perioden 1993 til 1996, og fikk den vanskelige oppgaven med å forsvare partiet i debattene rundt flere saker som svekket partiet, blant annet anklagene om statsterrorisme mot ETA i GAL-saken og korrupsjonsanklagene i Filesa-saken. Rubalcaba har vært kongressmedlem siden 1996. Da PSOE vant parlamentsvalget på nytt i 2004 med Zapatero som statsminister, ble han talsmann for sosialistenes parlamentariske gruppe, og i perioden 2006-11 var han innenriksminister, der han blant annet var ansvarlig for fredsforhandlingene med ETA. Alfredo Rubalcaba var PSOEs statsministerkandidat under valget i 2011, som ble vunnet av Mariano Rajoys Folkeparti.

Rubalcaba har doktorgrad i kjemi fra Universidad Complutense de Madrid, der han også var foreleser. Han er gift og snakker engelsk og fransk.

Profil fra avisen El Mundo

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.