José Luis Rodríguez Zapatero

Faktaboks

José Luis Rodríguez Zapatero
Zapatero, ZP
Uttale
rodrˈíguez zapatˈero
Født
4. august 1960, Valladolid
Zapatero på talerstolen i 2010.

Artikkelstart

José Luis Rodríguez Zapatero er en spansk politiker (sosialist). Han var Spanias statsminister i perioden 2004–2011.

Bakgrunn

Zapatero er utdannet jurist, og har vært foreleser i offentlig rett ved Universitetet i León. Han ble medlem av parlamentet fra 1986, da han var Spanias yngste parlamentsmedlem. Etter sosialistpartiet PSOEs nederlag ved valget i 2000 ble Zapatero valgt til ny generalsekretær etter Joaquín Almunia. Valget var samtidig et generasjonsskifte i spansk politikk; Zapatero ble oppfattet som en moderne vesteuropeisk sosialdemokrat, i motsetning til de mer tradisjonelle sosialistene som hadde ledet PSOE tidligere. Etter den overraskende valgseieren for PSOE i 2004 dannet Rodríguez regjering.

Statsminister

I Zapateros første periode som statsminister (2004–2008) gjennomførte hans regjering mange politiske reformer. Utenrikspolitikken ble endret: Han trakk spanske tropper ut av krigen i Irak og sendte nye styrker inn i Afghanistan. I innenrikspolitikken kom nye endringer i likestillings- og innvandringspolitikken. Det kom ny røykelov, homofilt ekteskap ble legalisert, og det ble innledet fredsforhandlinger med ETA. Det kom også viktige endringer i statuttene for den selvstyrte regionen Catalonia.

Den andre regjeringsperioden (2008–2011) var preget av den store spanske finanskrisen. Byggeboomen var slutt, og arbeidsledigheten vokste kraftig. Zapateros regjering iverksatte den såkalte Plan E, et tiltak for utbygging av veinettet, og det kom store kutt i statsbudsjettet.

Zapatero stod ikke perioden ut som statsminister og valget til nasjonalforsamlingen ble framskyndet til 20. november 2011. Denne gangen stilte ikke Zapatero til valg som statsminister. PSOEs nye statsministerkandidat var Alfredo Rubalbaba, som tapte valget for Mariano Rajoy Breys folkeparti.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Field, B. N. (2011) Spain's Second Transition? The Socialist Government of Jose Luis Rodriguez Zapatero. London: Routledge. Finn omtale av boken på amazon.com
  • Papell, A. (2008): Zapatero 2004-2008: La legislatura de la crispación. Madrid: Ed. Akal. Finn omtale av boken på google.books

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg