Bilbao

Artikkelstart

Bilbao, by i Spania, den største i Baskerland, hovedstad i provinsen Vizcaya, på begge sider av Río Nervión, 12 km ovenfor utløpet i Ria de Bilbao. Innbyggertall: 349 356 (2013). Havnen er en av de sterkest trafikkerte i Spania. Uthavnen Portugalete er siden 1920 frihavn. Det drives eksport av jernmalm, vin, bly og oljeprodukter, mens det drives import av blant annet kull og råolje.

Faktaboks

Uttale
bilbˈao
Etymologi
av latin Bellum vadum, ‘det vakre vadestedet’
Også kjent som
baskisk Bilbo

I nedre del av Nervióndalen finnes Spanias rikeste jernmalmforekomst, og Bilbao har siden middelalderen vært kjent for produksjon og eksport av jernvarer. Jern- og stålindustrien er fortsatt den største i Spania. Industrien for øvrig omfatter støperier, mekaniske verksteder, skipsverft, kjemisk industri, oljeraffineri m.m. Byen er et viktig finansielt senter. Universitet (1968), flere høyskoler, f.eks. Deustos universitet, og museer.

Den gamle bydelen (Casco Viejo), på østbredden av Río Nervión, er forbundet med den nyere byen med flere broer. Av kjente landemerker kan nevnes det nye Guggenheim Museum Bilbao, den gotiske domkirken Santiago, rådhuset i barokkstil og Plaza Nueva fra begynnelsen av 1800-tallet.

Historie

Bilbao ble grunnlagt rundt år 1300 og var på 1300- og 1400-tallet en viktig sjøfartsby med eksport av malm og ull. På 1700-tallet betydelig handel med de spanske koloniene i Amerika. Byen ble erobret av franskmennene i 1795 og 1808. Beleiret forgjeves av karlistene 1834, 1836 og 1873. Under den spanske borgerkrigen var Bilbao et av republikkens viktigste støttepunkter og sete for en autonom baskisk regjering. Etter en langvarig beleiring ble byen inntatt av Franco-troppene i 1937.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg