Oktav

Oktav. Hele notesystemet er inndelt i navngitte oktaver. «8va» i begynnelsen av notesystemet står for ottava (italiensk, oktav) eller all’ottava, og benyttes for at man skal slippe å bruke et urimelig antall hjelpelinjer.

Av /KF-arkiv ※.

Oktav betegner i vestlig musikktradisjon avstanden mellom en tonehøyde og en annen med dobbel frekvens. Hvis en tone har en frekvens (svingetall) på 440 Hz, vil oktaven over befinne seg på 880 Hz. Vi kan også si at en oktav er den åttende tonen i en diatonisk skala eller et intervall med svingetallsforholdet 2:1. I andre musikktradisjoner kan det vi kaller en oktav, spenne over større frekvensomfang enn dette.

Faktaboks

Uttale
oktˈav

Oktav er intervallet mellom den første og andre overtonen i naturtonerekka.

De fleste skalaer er skrevet slik at de begynner og slutter på samme tone med en oktavs mellomrom. Oktav er også navnet på intervallet mellom start- og sluttonen i en skala.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg