Tivoli (København)

Jul i Tivoli
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tivoli. Hovedinngangen fra Vesterbrogade.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tivoli er en fornøyelsespark i København, sentralt beliggende mellom Hovedbanegården og Rådhusplassen. Den er en av Danmarks mest besøkte turistattraksjoner med et årlig besøkstall på over tre millioner personer, hvorav én million utenlandske turister.

Arkitektur og fysiske anlegg

Tivoli ble grunnlagt 1843 av festarrangøren Georg Carstensen på en del av Københavns gamle festningsvoller. Voldkronens sikksakkløp kan i dag ses som tre parallelle trerekker, og den lille innsjøen er en del av vollgraven. Området ble av arkitekten H. C. Stilling utformet som en romantisk lysthage med paviljonger. Den eldste av dagens bygninger i Tivoli er Vilhelm Dahlerups pantomimeteater fra 1874, en fantasifull kinesisk paviljong, der sceneteppet er utformet som en påfuglhale som folder seg sammen når forestillingen begynner. Pantomimeteateret er det eneste faste teater i verden for commedia dell'arte-forestillinger.

Hovedindgangen er fra 1890, tegnet av arkitekterne Richard Bergmann og Emil Blichfeldt. I 1900 tilkom pagoden Det Kinesiske Tårn og den mauriske basarbygningen, begge tegnet av arkitekt og tivolidirektør Knud Arne Petersen. I basarbygningen åpnet 1909 restauranten Nimb, oppkalt etter søstrene Henriette og Zerina Nimb, stedets første restauratører. Nimb var lenge et yndet sted for byens borgerskap og mange av tidens store kunstnere.

Berg-og-dalbanen i tre fra 1914 er verdens eldste. Den har vært en av Tivolis største suksesser. Parterrehaven med sine blomster og fontener (1943) er utformet av landskapsarkitekt G.N. Brandt og Tivolis faste arkitekt Poul Henningsen. Under Den annen verdenskrig brant konsertsalen fra århundrets begynnelse og andre deler av Tivoli ned; ny konsertsal ble oppført 1956 med Hans Hansen og Frits Schlegel som arkitekter. Samme år ble den gjenoppbygde Glassalen tatt i bruk. Valhalla-borgen (1998), tegnet av Tivolis utviklingssjef, arkitekten Søren Robert Lund, er det siste bygningsmessige tilskudd.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg