Jul i Tivoli
Jul i Tivoli
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tivoli. Hovedinngangen fra Vesterbrogade.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tivoli er en fornøyelsespark i København, sentralt beliggende mellom Hovedbanegården og Rådhusplassen. Den er en av Danmarks mest besøkte turistattraksjoner med et årlig besøkstall på over tre millioner personer, hvorav én million utenlandske turister.

Arkitektur og fysiske anlegg

Tivoli ble grunnlagt 1843 av festarrangøren Georg Carstensen på en del av Københavns gamle festningsvoller. Voldkronens sikksakkløp kan i dag ses som tre parallelle trerekker, og den lille innsjøen er en del av vollgraven. Området ble av arkitekten H. C. Stilling utformet som en romantisk lysthage med paviljonger. Den eldste av dagens bygninger i Tivoli er Vilhelm Dahlerups pantomimeteater fra 1874, en fantasifull kinesisk paviljong, der sceneteppet er utformet som en påfuglhale som folder seg sammen når forestillingen begynner. Her spilles hver sommer tradisjonelle pantomimer, i en forkortet utgave og med en ballettinspirert fortolkning.

Hovedinngangen er fra 1890, tegnet av arkitektene Richard Bergmann og Emil Blichfeldt. I 1900 kom pagoden Det Kinesiske Tårn og den mauriske basarbygningen, begge tegnet av arkitekt og tivolidirektør Knud Arne Petersen. I basarbygningen åpnet 1909 restauranten Nimb, oppkalt etter søstrene Henriette og Zerina Nimb, stedets første restauratører. Nimb var lenge et yndet sted for byens borgerskap og mange av tidens store kunstnere.

Berg-og-dalbanen i tre fra 1914 er verdens eldste. Den har vært en av Tivolis største suksesser. Parterrehaven med sine blomster og fontener (1943) er utformet av landskapsarkitekt G.N. Brandt og Tivolis faste arkitekt Poul Henningsen. Under andre verdenskrig brant konsertsalen fra århundrets begynnelse og andre deler av Tivoli ned; ny konsertsal ble oppført i 1956 med Hans Hansen og Frits Schlegel som arkitekter. Samme år ble den gjenoppbygde glass-salen tatt i bruk. Valhalla-borgen (1998), tegnet av Tivolis utviklingssjef, arkitekten Søren Robert Lund, er det siste bygningsmessige tilskuddet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Ellen Karoline Gjervan

Hei!
Jeg ser at du sier her: "Pantomimeteateret er det eneste faste teater i verden for commedia dell'arte-forestillinger."
Det stemmer nok ikke, så jeg lurer på om dette kunne justeres?
Formen som spilles i Tivoli er en avlegger av commedia dell'arte, som kalles pantomime (eller komisk pantomime). Rollegalleriet og rollefagene innen pantomime er anderledes enn opphavet, selv om de har flere fellestrekk. Det som spilles på Tivoli hver sommer er dermed ikke commedia dell'arte-forestillinger.
vennlig hilsen fagansvarlig på teatervitenskap

svarte Tomaris Semet

Hei! Tusen takk for godt innspill, jeg ser du har sendt det inn som endringsforslag, dette godkjennes. Med vennlig hilsen redaktør Tomaris.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg