Nini Haslund Gleditsch var en norsk aktivist. Hun var medlem av Mot Dag i 1930-årene, var også medarbeider i Arbeidernes Leksikon.

Fra 1937 ledet Gleditsch arbeidet for forsyning av blant annet mat og medisiner til barn i de republikanske områdene under den spanske borgerkrigen. Dette arbeidet fortsatte hun i flyktningeleirene i Frankrike etter borgerkrigen. Under det tyske angrepet på Norge i 1940 deltok hun i gulltransporten fra Norges Bank til England, og i perioden 1940–1945 arbeidet hun som sekretær i Utenriksdepartementet i London. Senere arbeidet hun blant annet i Statistisk Sentralbyrå.

Gleditsch kjempet hele sitt liv for nedrustning og solidaritet. I senere år var hun blant annet aktiv i Bestemødre mot Atomvåpen, som aksjonerte foran Stortinget. I 1995 takket hun nei til spansk æresstatsborgerskap, som ble tilbudt veteranene fra borgerkrigen for deres innsats mot Franco-regimet.

Nini Gleditsch var gift med Kristian Gleditsch

Sammen med sin mann utgav Gleditsch Norges hjelp til Spania: En orientering (1938) og Glimt fra kampårene (1954). I 1980 utkom Vær utålmodig menneske! Erindringer.

  • Stanghelle, John: Nina Haslund Gleditsch : opprør : ein biografi, 1993, isbn 82-521-3931-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.