Nini Haslund Gleditsch var en norsk aktivist. Hun var medlem av Mot Dag i 1930-årene, var også medarbeider i Arbeidernes Leksikon.

Fra 1937 ledet Gleditsch arbeidet for forsyning av blant annet mat og medisiner til barn i de republikanske områdene under den spanske borgerkrigen. Dette arbeidet fortsatte hun i flyktningeleirene i Frankrike etter borgerkrigen. Under det tyske angrepet på Norge i 1940 deltok hun i gulltransporten fra Norges Bank til England, og i perioden 1940–1945 arbeidet hun som sekretær i Utenriksdepartementet i London. Senere arbeidet hun blant annet i Statistisk Sentralbyrå.

Gleditsch kjempet hele sitt liv for nedrustning og solidaritet. I senere år var hun blant annet aktiv i Bestemødre mot Atomvåpen, som aksjonerte foran Stortinget. I 1995 takket hun nei til spansk æresstatsborgerskap, som ble tilbudt veteranene fra borgerkrigen for deres innsats mot Franco-regimet.

Nini Gleditsch var gift med Kristian Gleditsch

Sammen med sin mann utgav Gleditsch Norges hjelp til Spania: En orientering (1938) og Glimt fra kampårene (1954). I 1980 utkom Vær utålmodig menneske! Erindringer.

  • Stanghelle, John: Nina Haslund Gleditsch : opprør : ein biografi, 1993, isbn 82-521-3931-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.