Sosialistisk Folkeparti (SF) var et norsk politisk parti som ble stiftet i 1961. SF skulle ha som hovedoppgave å arbeide for norsk utmeldelse av NATO og norsk nedrustning.

Da Sosialistisk Venstreparti ble dannet i 1975 gikk SF opp i dette og opphørte som eget parti.

Foranledningen til dannelsen av SF var særlig diskusjonen i Arbeiderpartiet om atomvåpen på norsk jord under alle omstendigheter måtte avvises, eller om det kunne tillates under visse forhold. Da Arbeiderpartiets landsmøte vedtok en forandring av programmets «atomparagraf» som ble tolket som en viss innrømmelse til det siste synspunktet, ble SF stiftet umiddelbart etterpå.

Men SF hadde også rot i en mer langvarig opposisjonsbevegelse som befant seg på Arbeiderpartiets venstrefløy, og som ikke minst hadde tilknytning til bladet Orientering.

I innenrikspolitikken tok SF opp arbeidet for en mer vidtgående planøkonomi, mer omfattende sosialtrygder og sterkere bedriftsdemokrati.

Partiledere Forstørr Forminsk

  1. 1961-1969
  2. 1969-1971
  3. 1971-1973
  4. 1973-1976

Parlamentarisk leder Forstørr Forminsk

  1. 1961-1969

Allerede etter valget i 1961 kom SF med sine to stortingsrepresentanter i vippeposisjon mellom Arbeiderpartiet og de borgerlige partiene. Det var med på å felle arbeiderpartiregjeringen i 1963 og banet derved veien for den første borgerlige regjering på 28 år.

Under press fra de mest radikale kom det etter hvert til en krise i SF. Ungdomsorganisasjonen Sosialistisk Ungdomsforbund (SUF), som hadde Kina og Albania som sitt revolusjonære forbilde, brøt ut i 1969 og ble utgangspunktet for dannelsen av Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) i 1973. SF, som hadde gått frem ved valget 1965, gikk i 1969 tilbake og mistet begge sine representanter på Stortinget.

Under kampen mot EF inngikk SF i et samarbeid på venstresiden i norsk politikk og ble deretter med i Sosialistisk Valgforbund (SV), som ble dannet før valget i 1973. Gjennom SV oppnådde SF hele ni mandater ved dette valget.

Da SV ble omdannet til Sosialistisk Venstreparti, gikk SF opp i dette og opphørte som eget parti i 1976. Til gjengjeld ble SV på mange måter en fortsettelse av SF.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.