Faktaboks

Sosialistisk Folkeparti
Uttale
sosialˈistisk folkeparti
SF på Stortinget
Finn Gustavsen (tv) og Asbjørn Holm fra Sosialistisk Folkeparti i Stortingssalen i 1961.
SF på Stortinget
Av /SCANPIX.

Sosialistisk Folkeparti (SF) var et norsk politisk parti som ble stiftet i 1961. SF skulle ha som hovedoppgave å arbeide for norsk utmeldelse av NATO og norsk nedrustning.

Da Sosialistisk Venstreparti ble dannet i 1975 gikk SF opp i dette og opphørte som eget parti.

Partidannelse

Stortingsdebatt
Utenfor Stortinget under stortingsdebatten over mistillitsforslaget mot regjeringen Gerhardsen i forbindelse med Kings Bay-saken. Finn Gustavsen og Asbjørn Holm fra SF stemte for et mistillitsforslag mot regjeringen, som ble tvunget til gå av. Mange mennesker hadde samlet seg på Løvebakken foran Stortinget, de færreste fikk plass på Galleriet.
Stortingsdebatt
Av /SCANPIX.

Foranledningen til dannelsen av SF var særlig diskusjonen i Arbeiderpartiet om atomvåpen på norsk jord under alle omstendigheter måtte avvises, eller om det kunne tillates under visse forhold. Da Arbeiderpartiets landsmøte vedtok en forandring av programmets «atomparagraf» som ble tolket som en viss innrømmelse til det siste synspunktet, ble SF stiftet umiddelbart etterpå.

Men SF hadde også rot i en mer langvarig opposisjonsbevegelse som befant seg på Arbeiderpartiets venstrefløy, og som ikke minst hadde tilknytning til bladet Orientering.

I innenrikspolitikken tok SF opp arbeidet for en mer vidtgående planøkonomi, mer omfattende sosialtrygder og sterkere bedriftsdemokrati.

På Stortinget

Partiledere

1961-1969

Knut Løfsnes

1969-1971

Torolv Solheim

1971-1973

Finn Gustavsen

1973-1976

Stein Ørnhøi

Parlamentarisk leder

1961-1969

Finn Gustavsen

Allerede etter valget i 1961 kom SF med sine to stortingsrepresentanter i vippeposisjon mellom Arbeiderpartiet og de borgerlige partiene. Det var med på å felle arbeiderpartiregjeringen i 1963 og banet derved veien for den første borgerlige regjering på 28 år.

Under press fra de mest radikale kom det etter hvert til en krise i SF. Ungdomsorganisasjonen Sosialistisk Ungdomsforbund (SUF), som hadde Kina og Albania som sitt revolusjonære forbilde, brøt ut i 1969 og ble utgangspunktet for dannelsen av Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) i 1973. SF, som hadde gått frem ved valget 1965, gikk i 1969 tilbake og mistet begge sine representanter på Stortinget.

Sosialistisk valgforbund

Under kampen mot EF inngikk SF i et samarbeid på venstresiden i norsk politikk og ble deretter med i Sosialistisk Valgforbund (SV), som ble dannet før valget i 1973. Gjennom SV oppnådde SF hele ni mandater ved dette valget.

Da SV ble omdannet til Sosialistisk Venstreparti, gikk SF opp i dette og opphørte som eget parti i 1976. Til gjengjeld ble SV på mange måter en fortsettelse av SF.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg