Clarté

Artikkelstart

Clarté, internasjonale organisasjoner av sosialistiske intellektuelle som skulle arbeide for internasjonal enhet og sosial rettferd.

Faktaboks

Uttale
clartˈé

Den første Clarté-organisasjonen ble grunnlagt i Frankrike i 1919 av Henri Barbusse, forfatteren av romanen Clarté (Klarhet), som organisasjonen fikk navn etter. Opprinnelig fikk bevegelsen tilslutning fra en rekke fremtredende navn i fransk åndsliv, men da den etter hvert hadde fått et revolusjonært og kommunistisk tilsnitt, ble den oppløst som internasjonal organisasjon. I 1927 overtok trotskistene ledelsen av den franske seksjonen, og Barbusse trakk seg da ut. Tidsskriftet ble kort etter omdøpt til La Lutte des classes (Klassekampen).

Clarté-organisasjoner ble stiftet i en rekke land, i Skandinavia kom det en forening i Lund i 1922, en i Oslo i 1925 og i København i 1926. I 1927 ble et skandinavisk Clarté-forbund med generalsekretariat i Oslo stiftet. Det virket særlig blant studenter og arrangerte sommeren 1928 den første skandinaviske studentdelegasjon til Sovjetunionen. Den norske seksjonen var stiftet på tilskyndelse fra Mot Dag og ble ledet av denne. Tidsskriftet Clarté ble utgitt i årene 1929–1931. I 1936 ble den norske Clarté-organisasjonen omorganisert og tok navnet Forum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg