Kvinnenes Demokratiske Verdensforbund

Kvinnenes Demokratiske Verdensforbund, KDV, ble stiftet etter andre verdenskrig på en internasjonal kvinnekongress i Paris i 1945.

Målsettingen var å samle alle antifascistiske og demokratiske kvinneorganisasjoner i verden i arbeidet for å utrydde fascismen og fremme kvinnenes interesser. Norge deltok på kongressen med en delegasjon fra Norske Kvinneorganisasjoners Samarbeidsnemnd med Kirsten Hansteen som leder. I årene som fulgte, tok KDV initiativ til flere internasjonale kvinnekongresser, og nasjonale seksjoner ble opprettet i en rekke land.

Under den kalde krigen ble KDV utsatt for harde angrep fra flere hold, og ble stemplet som en «kamuflert kommunistorganisasjon». I 1951 ble organisasjonen forbudt i Frankrike, og hovedsetet ble flyttet til Øst-Berlin. I 1954 ble organisasjonen fratatt sin konsultative status i FN etter press fra USA, fordi den engasjerte seg mot USAs invasjon i Korea.

Fra slutten av 1950-årene gikk KDV over til en mer moderat politikk. Blant annet ble det slutt på bruken av politiske formuleringer som fascisme og imperialisme, begreper som hadde stått i sentrum da forbundet ble dannet. I dag fungerer KDV som en sosialistisk fredsorganisasjon, og har igjen fått tilbake sin konsultative status av første grad for FNs ECOSOC.

Den norske seksjonen av KVD ble opprettet i 1948 med Mimi Sverdrup Lunden som leder. Norsk Kvinneforbund (dannet 1954) er tilsluttet Kvinnenes Demokratiske Verdensforbund og har lokale avdelinger flere steder i landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.