gulltransporten

Gulltransporten
Gulltransporten var arbeidet med å redde Norges Banks reserver av gull ved den tyske invasjonen i 1940. Foto fra transporten, tre av gull-redderne tar seg en pause. Forfatteren Nordahl Grieg midten.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Gulltransporten betegner arbeidet med å redde Norges Banks reserver av gull ved den tyske invasjonen i 1940. Allerede om morgenen 9. april 1940 ble 3000 gullbarrer på til sammen 49 tonn kjørt med lastebiler fra Oslo til Lillehammer og senere transportert med tog til Åndalsnes. Fra Åndalsnes ble en del av gullbeholdningen skipet ut med den britiske krysseren «Galathea», andre deler fra Molde med krysseren «Glasgow».

Tyskerne var hele tiden i hælene på transporten og ødela tettstedene underveis. Resten av gullskatten ble fraktet til Tromsø og videre til England. Blant dem som deltok i den dramatiske transporten var Nordahl Grieg og Einar Gerhardsen. Den britiske regjeringen, som hadde betydelige økonomiske problemer, forsøkte senere samme år å få overta gullet, men norske myndigheter hadde allerede deponert gullet i banker i USA og Canada.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Øksendal, Asbjørn: Gulltransporten, 1974, isbn 82-03-06336-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg