Diameteren D til en sirkel er dobbel så lang som radiusen r.

Diameter er innen matematikk en rett linje som går gjennom sentrum i en geometrisk figur. For en sirkel er diameteren den lengste rette linjen som det er plass til inne i sirkelen. Den er dobbelt så lang som radiusen.

Faktaboks

Uttale
dˈiameter
Etymologi
av dia- og gresk ‘mål’

Diameteren til en sirkel forbinder to punkter på omkretsen (periferien). Alle diametere til en sirkel er like lange. Lengden av omkretsen til en sirkel er lik lengden av diameteren ganget med tallet pi.

Diameteren er en korde. For et kjeglesnitt sies to diametere å være konjugerte når den ene halverer alle kordene som er parallelle med den andre, og omvendt. For en flate som har et sentrum, for eksempel en kuleflate, er et diametralplan et plan som går gjennom sentrum.

To punkter på en kurve eller en flate sies å ligge diametralt eller diametralt motsatt hvis de er endepunkter for samme diameter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg