2001 Mars Odyssey
Illustrasjon av 2001 Mars Odyssey over nordpolen på Mars.

2001 Mars Odyssey er en amerikansk orbitalsonde som går i bane rundt Mars. Den hadde i oppdrag å lage det første global kartet over mengden og fordelingen av kjemiske grunnstoffer og mineraler i planetens overflate.

2001 Mars Odyssey ble skutt opp 7. april 2001. Den gikk inn i bane rundt planeten 24. oktober 2001, og begynte 19. februar 2002 sin kartlegging av Mars. I august 2004 hadde den fullført kartleggingen.

Fordelingen av hydrogen ledet forskere til å anta at det finnes store mengder vannispartikler i jordsmonnet ned til nesten 1 meter ved polene. Sonden har gjort det mulig å måle hvordan mengden vannis endrer seg med årstidene. Sonden har også registrert strålingsmiljøet i en lav marsbane for å anslå strålingsrisikoen ved bemannede ferder, og ble benyttet som kommunikasjonsrelé av Mars Exploration Rover-ene Spirit og Opportunity.

De tre viktigste instrumentene om bord er et termisk emisjons-kamera, et gammastråle-spektrometer og en strålingsmåler.

2001 Mars Odyssey er per mars 2020 fortsatt operativ. Det er dermed det Mars-romfartøyet som har vært lengst aktiv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg