mare - astronomi

Månen avbildet av Lunar Reconnaissance Orbiter i 2019. Mare betegner de store, mørke områdene på overflaten.
Av .
Lisens: NASA-lisens
Mars fotografert av romsonden Viking 1 i 1998. Mare har blitt brukt til å betegne de store, mørke områdene på overflaten.
Av .
Lisens: NASA JPL-lisens

Mare er en betegnelse som er brukt om store, mørke områder på overflaten av et himmellegeme. Det er ikke et geologisk fagbegrep.

Faktaboks

uttale:
mˈare
etymologi:
av latin ‘hav’

Begrepet ble først brukt på 1600-tallet av Galileo Galilei som trodde at de mørke områdene på Månens overflate var hav. På 1800-tallet ble det også brukt av Giovanni Schiaparelli om de mørke områdene på overflaten av Mars.

Marene på Månen er i virkeligheten mørke, glatte lavtliggende sletter som er dekket av lava fra utbrudd 2–4 milliarder år tilbake i tid. Det er blitt tatt prøver av marene av Apollo-astronauter og månelandingsfartøy, noe som har vist at marene består av størknet basalt.

Marene på Mars har ingen konsekvent topografisk eller geologisk forklaring, men i mange sammenhenger skyldes de mørkt støv på overflaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, og takk for innspill! Bokmålsordlista har ikke denne betydningen av mare som oppslagsord, men NAOB har, se https://naob.no/ordbok/mare_1 , og der anbefales marer. Hilsen Jostein i SNL-redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg