mare (astronomi)

Månen avbildet av Lunar Reconnaissance Orbiter i 2019. Mare betegner de store, mørke områdene på overflaten.
Av .
Mars fotografert av romsonden Viking 1 i 1998. Mare har blitt brukt til å betegne de store, mørke områdene på overflaten.
Av .

Artikkelstart

Mare er en betegnelse som er brukt om store, mørke områder på overflaten av et himmellegeme. Det er ikke et geologisk fagbegrep.

Faktaboks

Uttale
mˈare
Etymologi
av latin ‘hav’

Begrepet ble først brukt på 1600-tallet av Galileo Galilei som trodde at de mørke områdene på Månens overflate var hav. På 1800-tallet ble det også brukt av Giovanni Schiaparelli om de mørke områdene på overflaten av Mars.

Marene på Månen er i virkeligheten mørke, glatte lavtliggende sletter som er dekket av lava fra utbrudd 2–4 milliarder år tilbake i tid. Det er blitt tatt prøver av marene av Apollo-astronauter og månelandingsfartøy, noe som har vist at marene består av størknet basalt.

Marene på Mars har ingen konsekvent topografisk eller geologisk forklaring, men i mange sammenhenger skyldes de mørkt støv på overflaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, og takk for innspill! Bokmålsordlista har ikke denne betydningen av mare som oppslagsord, men NAOB har, se https://naob.no/ordbok/mare_1 , og der anbefales marer. Hilsen Jostein i SNL-redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg