Charon

Charon fotografert av New Horizons da dette romfartøyet var på sitt nærmeste i 2015. Fargene er forsterket. Månen er hovedsakelig gråfarget med en rødfarget nordpol. Kratre, fjell og daler kan ses ulike steder på overflaten.

Av .

Charon er den største av Plutos måner.

Faktaboks

Uttale
chˈaron
Etymologi
navn etter Kharon

Charon ble oppdaget i 1978 ved US Naval Observatory Station i Flagstaff i USA av James W. Christy.

Månens diameter og bane ble først bestemt ved å observere mange passeringer av Charon over Pluto mellom 1985 og 1990. Månen ble også fotografert med Hubble-romteleskopet og New Horizons, som bestemte dens diameter til 1208 km. Dette er omtrent halvparten av Plutos størrelse, som gjør Charon til den største månen i solsystemet relativ til sin planet. Av den grunn kalles Charon og Pluto i blant et dobbelt planetsystem. Avstanden mellom dem er oppunder 20 000 km.

Charons omløpstid og rotasjonstid er 6,39 dager, som er den samme som Plutos rotasjonstid. Charon og Pluto vender derfor alltid samme side mot hverandre, kalt bunden rotasjon, og månen ser fra Pluto ut til å henge i ro på himmelen, noe som gjør dette måne-planetsystemet helt unikt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg