fluid

Artikkelstart

Fluid er innen fysikk en fellesbetegnelse for væske, gass og plasma, som er tre ulike aggregattilstander som et stoff kan ha.

Karakteristisk for et fluid er at det ikke har en fast form, men i stedet «flyter ut» og tilpasser sin form til den beholderen det befinner seg i. I dagligtale blir fluid gjerne brukt i betydningen «flytende stoff», men i fysikken blir også stoff i tilstanden gass eller plasma regnet som et fluid.

Egenskaper

Et fluid skiller seg fra et faststoff, som per definisjon har en fast form. Et faststoff som er stivt, vil normalt tåle å bli utsatt for en kraft i form av moderate skjærspenninger. Det kan føre til en mindre deformering, men stoffet får tilbake sin opprinnelige form når den påførte kraften opphører, så lenge kraften ikke er så stor at den knuser eller på annen måte ødelegger stoffet.

Et faststoff med plastiske egenskaper har også en grad av stivhet, men når påført skjærspenning overskrider en kritisk grense, blir stoffet varig deformert.

Et fluid har derimot ingen stivhet i det hele tatt. Det betyr at et fluid alltid vil endre form når det påføres en kraft, uansett styrken på kraften. Riktignok vil et fluid yte motstand mot å endre form, men denne motstanden har bare betydning for hvor fort denne endringen skjer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg