Den internasjonale astronomiske union

Artikkelstart

Den internasjonale astronomiske union (IAU) ble grunnlagt i 1922. Unionens mål er å fremme og sikre alle aspekter av den astronomiske vitenskapen gjennom internasjonalt samarbeid.

Faktaboks

Uttale
– æstrənˈåmikəl jˈu:njən
Også kjent som
International Astronomical Union IAU

Organisering

IAU har i dag 79 medlemsland og over 12 000 individuelle medlemmer. Norge har vært medlem siden 1922.

IAU dekker samtlige fagdisipliner innen astronomi via ni forskjellige divisjoner og en rekke enda mer spesialiserte faglige undergrupper. Unionen samarbeider med en rekke andre internasjonale vitenskapelige organisasjoner og har tverrfaglig ansvar med blant annet UNESCO, COSPAR og International Council of Science.

IAU koordinerer og bidrar til seks større internasjonale fagspesifikke symposier hvert år, i tillegg til en omfattende felles kongress (General Assembly) for alle fagdisiplinene hvert tredje år.

Den norske astronomen Oddbjørn Engvold var IAUs generalsekretær i perioden 2003–2006.

Arbeidsområder

IAU koordinerer et omfattende nettverk for overvåkning av asteroider og kometer, som inkluderer varsling av mulige jordnære astronomiske objekter, samt romvær knyttet til solaktivitet.

Unionen har det overordnete ansvar for navnsetting av og på astronomiske objekter. De definerer også grunnleggende astronomiske og fysiske konstanter.

IAU støtter undervisning, forskeropplæring og fagligformidling gjennom blant annet sommerskoler og utveksling av forelesere i en rekke utvekslingsland hvert år.

Samarbeid med Det norske videnskaps-akademi

Den internasjonale astronomiske union er rådgiver ved utnevnelse av internasjonale medlemmer av akademiets rådgivende komité for Kavliprisen i astrofysikk.

Akademiet har hvert år siden 2012 gitt økonomisk støtte til IAUs utdanningsprogram International Schools for Young Astronomers (ISYA) som derved kan arrangeres 2 ganger hvert år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg