Minnesmerket på Hopseidet.
Minnesmerket på Hopseidet.

Hopseidet er et eid i Lebesby og Gamvik kommuner i Finnmark. Hopseidet forbinder Nordkinnhalvøya med fastlandet sønnenfor.

Faktaboks

Etymologi
norrønt hópr, ‘bukt, vik’
Også kjent som

nordsamisk: Nuorri

Fra Laksefjorden i vest skjærer Eidsfjorden i østlig retning inn mot eidet, og fra Tanafjorden i øst den brede Hopsfjorden i vestlig retning. Ved lavvann er eidet to kilometer bredt, mens det ved høyvann bare er 500 meter. Det høyeste punkt på eidet ligger 2,5 meter over havet. Det har vært planer om å grave en kanal gjennom Hopseidet, slik at fiskebåtene lettere kan trafikkere mellom de to fiskerike fjordene.

Det er veiforbindelse med riksvei 888 nordover til Mehamn, sørover til Lebesby, og det går også vei over eidet. Det er spredt bebyggelse langs Hopsfjorden.

Historie

Til langt inn på 1600-tallet var det en del bebyggelse ved Hopseidet, og det lå en kirke der.

Den 6. mai 1945 gikk tyske spesialsoldater til angrep på en observasjonspost og drepte syv nordmenn, selv om alle visste at andre verdenskrig var slutt. Drapene på Hopseidet ble etterforsket av norsk politi etter den tyske kapitulasjonen, men ingen er straffet. Det er reist en bauta på stedet.

Navn

Navnet kommer av norrønt hópr, 'bukt, vik'.

Kart

Hopseidet
Hopseidet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg