Henry Oliver Rinnan ble født i Levanger, og var en norsk krigsforbryter under andre verdenskrig. Rinnan er kjent som leder av Sonderabteilung Lola, en provokasjonsgruppe i tysk tjeneste i årene 1941–1945, ofte kalt Rinnan-banden.

Med tilknytning til det tyske sikkerhetspoliti i Trondheim bygde Rinnan opp en organisasjon som til slutt telte over 60 medlemmer. De gav seg ut for å være motstandsfolk og kom inn i organiserte motstandsgrupper, som de anga når de fant tiden moden for det.

Omkring ett tusen aktive motstandsfolk, særlig fra kystbygdene fra Sunnmøre og nordover, ble arrestert som følge av Rinnan-bandens provokatørvirksomhet. Flere hundre ble torturert og mer enn 80 ble drept. Flere medlemmer av Lola var med som aktive torturister, særlig var Rinnan selv beryktet. Mye av aktiviteten foregikk i Rinnans hovedkvarter «Bandeklosteret» i Trondheim.

I 1945 forsøkte Rinnan å flykte til Sverige, men ble tatt på vei til grensen. Julaften 1945 rømte han fra fengselet, men ble tatt på nytt.

Rettssaken mot Rinnan og hans folk foregikk i 1946. Rinnan selv ble dømt for 13 mord og henrettet. 11 av Rinnans hjelpere ble dødsdømt, to av dem ble senere benådet.

Det er en omfattende litteratur om Rinnan, i tillegg til blant annet fjernsynsserien Skyggespill (NRK, 1996), i regi av Bjørn Nilsen.

  • Hansson, Per : Hvem var Henry Rinnan?, 1972, isbn 82-05-05305-7, Finn boken
  • Lyng, John: Forræderiets epoke, 1948, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.