Henry Oliver Rinnan var en norsk krigsforbryter under andre verdenskrig. Rinnan er kjent som leder av Sonderabteilung Lola, en provokasjonsgruppe i tysk tjeneste i årene 1941–1945, ofte kalt Rinnan-banden.

Med tilknytning til det tyske sikkerhetspoliti i Trondheim bygde Rinnan opp en organisasjon som til slutt telte over 60 medlemmer. De gav seg ut for å være motstandsfolk og kom inn i organiserte motstandsgrupper, som de anga når de fant tiden moden for det.

Omkring ett tusen aktive motstandsfolk, særlig fra kystbygdene fra Sunnmøre og nordover, ble arrestert som følge av Rinnan-bandens provokatørvirksomhet. Flere hundre ble torturert og mer enn 80 ble drept. Flere medlemmer av Lola var med som aktive torturister, særlig var Rinnan selv beryktet. Mye av aktiviteten foregikk i Rinnans hovedkvarter «Bandeklosteret» i Trondheim.

I 1945 forsøkte Rinnan å flykte til Sverige, men ble tatt på vei til grensen. Julaften 1945 rømte han fra fengselet, men ble tatt på nytt.

Rettssaken (landssvikoppgjøret) mot Rinnan og hans folk foregikk i 1946. Rinnan selv ble dømt for 13 mord og henrettet. 11 av Rinnans hjelpere ble dødsdømt, to av dem ble senere benådet.

Det er en omfattende litteratur om Rinnan, i tillegg til blant annet fjernsynsserien Skyggespill (NRK, 1996), i regi av Bjørn Nilsen.

  • Hansson, Per : Hvem var Henry Rinnan?, 1972, isbn 82-05-05305-7, Finn boken
  • Lyng, John: Forræderiets epoke, 1948, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.