Henry Rinnan

Faktaboks

Henry Rinnan

Henry Oliver Rinnan

dekknavn «Lola»
Født
14. mai 1915, Levanger
Død
1. februar 1947, Trondheim
Henry Rinnan (tiltalt nr. 1) på tiltalebenken i Trondheim tinghus, sammen med 29 av sine assistenter, 30. april 1946. Rinnan ble dømt til døden og henrettet i det norske landssvikoppgjøret.
Henry Rinnan
Av /NTB Scanpix.
Henry Rinnan i håndjern utenfor rettssalen i Trondheim.

Artikkelstart

Henry Rinnan var en norsk krigsforbryter under andre verdenskrig. Rinnan er kjent som leder av Sonderabteilung Lola, en provokasjonsgruppe i tysk tjeneste i årene 1941–1945, ofte kalt Rinnan-banden.

Organisasjon

Med tilknytning til det tyske sikkerhetspoliti i Trondheim bygde Rinnan opp en organisasjon som til slutt telte over 60 medlemmer. De gav seg ut for å være motstandsfolk og kom inn i organiserte motstandsgrupper, som de anga når de fant tiden moden for det.

Omkring ett tusen aktive motstandsfolk, særlig fra kystbygdene fra Sunnmøre og nordover, ble arrestert som følge av Rinnan-bandens provokatørvirksomhet. Flere hundre ble torturert og mer enn 80 ble drept. Flere medlemmer av Lola var med som aktive torturister, særlig var Rinnan selv beryktet. Mye av aktiviteten foregikk i Rinnans hovedkvarter «Bandeklosteret» i Trondheim.

Dødsdømt og henrettet

I 1945 forsøkte Rinnan å flykte til Sverige, men ble tatt på vei til grensen. Julaften 1945 rømte han fra fengselet, men ble tatt på nytt.

Rettssaken (landssvikoppgjøret) mot Rinnan og hans folk foregikk i 1946. Rinnan selv ble dømt for 13 mord og henrettet. 11 av Rinnans hjelpere ble dødsdømt, to av dem ble senere benådet.

Det er en omfattende litteratur om Rinnan, i tillegg til blant annet fjernsynsserien Skyggespill (NRK, 1996), i regi av Bjørn Nilsen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hansson, Per : Hvem var Henry Rinnan?, 1972, isbn 82-05-05305-7, Finn boken
  • Lyng, John: Forræderiets epoke, 1948, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg