Faktaboks

Norfolk
Uttale
nˈå:fək
Innbyggertall
238 000 (2020)
Norfolk, Virginia

Slagskipet USS Wisconsin ligger forankret ved vitensenteret Nauticus og Hampton Roads Naval Museum i Norfolk.

Av /Shutterstock.

Norfolk er en by i delstaten Virginia i USA, ved Chesapeake Bays munning. Med 238 000 innbyggere er Norfolk delstatens tredje største by (US Census, 2020). Byen inngår i en større byregion med 1,8 millioner innbyggere som også omfatter delstatens to største byer, Virginia Beach og Chesapeake.

Byen er oppkalt etter Norfolk fylke i England.

Næringsliv

Norfolk er en viktig havn og flåtebase. Byen er hovedkvarter for den amerikanske atlanterhavsflåten med verdens største orlogsstasjon, Naval Station Norfolk. Norfolk er også en viktig marinebase for NATO, med hovedkvarter for NATOs Allied Command Transformation. Av industri har Norfolk store skipsverft med skipsbygging til militære formål. Havnen er et viktig transportknutepunkt for eksport, blant annet av steinkull. Byen er sete for Old Dominion University, grunnlagt i 1930 og Norfolk State University, opprinnelig grunnlagt som et lærested for afrikansk-amerikanere i 1935.

Historie

Norfolk ble formelt grunnlagt av George 2 av Storbritannia i 1736. Byen ble fullstendig ødelagt under uavhengighetskrigen i 1776, med ett unntak: kirken Saint Paul's (1739) er byens eneste bygning fra kolonitiden. På 1820-tallet emigrerte flere amerikanere av afrikansk herkomst fra Norfolk til den nyopprettede afrikanske kolonien Liberia – blant disse Joseph Jenkins Roberts, Liberias første president.

Virginian Railway ble etablert i 1907 for å frakte steinkull fra Vest-Virginia til havnen i Norfolk. Etter andre verdenskrig ble det anlagt en rekke broer, veier og tunneler i regionen, og befolkningen ble mer spredt. På 1950-tallet ble skolene desegrerert etter påbud fra føderale myndigheter, til stor politisk motstand i Virginia. Norfolks befolkning vokste fram til 1970, da byen hadde 308 000 innbyggere. Befolkningsnedgangen siden 1970 skyldes hovedsakelig utvikling av forsteder og utflytting til disse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg