Bekjentgjørelse
Bekjentgjørelse om standrett mot 18 nordmenn involvert i Majavatn-affæren – med dødsdommer for 15 av dem. Trykket i Adresseavisen 8. oktober 1942.
Av /Inderøy folkebibliotek.
Lisens: CC BY ND 3.0

Majavatn-affæren var en episode under den tyske okkupasjonen av Norge i 1942 der flere titalls nordmenn ble henrettet.

Faktaboks

Også kjent som

Majavatn-saken

Distriktet ved Majavatnet i Nordland var et sentrum for innsmugling av våpen i Vefsndistriktet. Med hjelp av spesialutdannede folk fra Kompani Linge var planen å bygge opp en militær organisasjon som kunne settes inn for å forstyrre tyskernes sambandslinje mellom Nord- og Sør-Norge.

Gestapo ble klar over dette og at det på gården Tangen var et større våpenlager. Den 6. september 1942 falt tre tyskere i kamp mot hjemmefrontfolk ved Tangen gård. Under unntakstilstanden i dagene 6.–12. oktober ble ti nordmenn (blant annet teatersjef Henry Gleditsch) skutt som represalier ved Falstad fangeleir utenfor Levanger. 30 menn fra distriktet MajavatnetMosjøen ble ført til Falstad, og stilt for standrett. 24 av disse ble dømt til døden og skutt 8. og 9. oktober.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Roar Michalsen

Hvorfor opereres det i bøker og annen litteratur med at det ble henrettet 23 mann i Falstadskogen i Ekne ved Levanger 8. og 9. oktober 1942. De henrettede var fra Kommunene Grane, Vefsn og Vevelstad. Hva er rett?

skrev Ivar Kraglund

I forbindelse med unntakstilstanden i stor deler av Trøndelag, samt Grane og Vefsn i oktober 1942, ble det henrettet tilsammen 34 personer. !0 stk ble skutt på Falstad 6 oktober. Ytterligere 15 ble henrettet samme sted 8. oktober og tilslutt 9 personer den 9. oktober 1942. Tilsammen 23 av ofrene var fra Grane, Vefsn og Vevelstad. Dette hadde sammenheng med hendelsene på Majavatn.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg