Faktaboks

Sonderabteilung Lola

Rinnan-banden

Etymologi

tysk «underavdeling Lola»

HenryRinnan
Henry Rinnan, leder av Sonderabteilung Lola (også kjent som Rinnan-banden), under rettssaken i 1946 der han ble dømt for 13 mord og senere henrettet.
HenryRinnan
Av /NTB.

Sonderabteilung Lola, kjent som Rinnan-banden, var en gruppe som bedrev etterretning, infiltrasjon og provokasjonsvirksomhet overfor den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Deres viktigste oppgave var å ødelegge motstandsarbeidet og angi motstandsfolk til den tyske okkupasjonsmakten. Gruppa var underlagt den tyske sikkerhetstjenesten i Norge, Sicherheitsdienst (SD), og ble i det daglige ledet av nordmannen Henry Rinnan, hvis dekknavn var «Lola».

Sonderabteilung Lola utgjorde et sentralt ledd i den tyske okkupasjonsmaktens kamp mot de norske hjemmestyrkene, særlig i Midt-Norge og Nordland. Gjennom infiltrasjon lyktes det Rinnan og hans medhjelpere å nøytralisere mye av motstandsarbeidet i disse områdene, som var av stor strategisk viktighet for tyskerne.

Det er anslått at rundt tusen nordmenn ble arrestert som følge av Rinnan-bandens virksomhet, og av disse ble flere hundre torturert, ofte på grovt og bestialsk vis. I tillegg ble også i overkant av 80 mennesker drept av Rinnan-banden i løpet av okkupasjonen.

Ledelse og medlemmer

Kitty Grande
Kitty Grande (1919–1999) var blant Rinnanbandens kvinnelige medlemmer.
Av .

Henry Rinnan etablerte banden på tysk forespørsel i 1941 og ledet den fram til krigens slutt 8. mai 1945. Rinnan var den ubestridte lederen, og enkelte av medlemmene ble likvidert av banden selv, gjerne fordi Rinnan ikke anså dem som tilstrekkelig lojale. Andre medlemmer ble likvidert av hjemmefronten under krigen, deriblant Rinnans nestkommanderende Ivar Grande.

Banden hadde i overkant av 60 medlemmer i løpet av krigsårene, men antallet aktive medlemmer varierte. De fleste medlemmene var menn, og særlig utover i krigen hadde flere av dem bakgrunn som frontkjempere. Imidlertid hadde banden også et titalls kvinnelige medlemmer, deriblant Kitty Grande og Inga Lerfald.

Landssvikoppgjøret

Henry Rinnan
Henry Rinnan (tiltalt nr. 1) på tiltalebenken i Trondheim tinghus, sammen med 29 av sine assistenter, 30. april 1946. Rinnan ble dømt til døden og henrettet i det norske landssvikoppgjøret.
Henry Rinnan
Av /NTB Scanpix.

Under rettsoppgjøret etter krigen ble ti av bandens medlemmer, deriblant Henry Rinnan, dømt til døden og henrettet. Også mange av bandens øvrige medlemmer fikk strenge straffer, og enkelte fikk nedsatt straffen fra dødsdom til livsvarig fengsel etter behandling i Høyesterett.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Den offentlige påtalemyndighet mot Henry Oliver Rinnan m.fl., løpenr. 29/1946, Trondheim 1946
  • Lind, Idar (2011): Kvinnene i Rinnanbanden

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg