Gerhard Flesch

Faktaboks

Gerhard Flesch
Født
8. oktober 1909, Poznań, Polen
Død
28. februar 1948, Kristiansten festning, Trondheim

Artikkelstart

Gerhard Friedrich Ernst Flesch var en tysk SS-offiser. Flesch var sjef for sikkerhetspolitiet Sipo og SD i Trondheim under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Flesch ble født 8. oktober 1909 i Posen (Poznań) som sønn av en landmåler. Etter realgymnasium studerte han jus og statsvitenskap ved universitetene i Marburg og Berlin, og tok statseksamen i 1936.

Fra 1933 var han medlem av NSDAP og av SS året etter. I 1936 ble han ansatt i Gestapo og arbeidet først med overvåking av religiøse sekter. I 1938 var han stedfortredende leder for Gestapo i Frankfurt an der Oder og deltok i innmarsjen i Sudetland i Tsjekkoslovakia. Deretter fikk Flesch en tilsvarende stilling i Saarbrücken og Pilsen etter innlemmelsen av Böhmen og Mähren.

I 1939 ble han sjef for Gestapo i Erfurt og utnevnt til regjeringsråd (Regierungsrat) og major (SS-Sturmbannführer).

Etter utbruddet av krigen ledet han en Einsatzkommando (innsatskommando) i Posen og Lodz. Under felttoget i Frankrike deltok han i en SS-Totenkopfdivisjon som leder for en spesialkommando med oppgaven å sikre seg hemmelige dokumenter tilhørende det franske sikkerhetspolitiet.

I Norge

Flesch kom til Norge sammen med Josef Terboven 23. april 1940 og ble først sjef for SD (sikkerhetstjenesten) i Bergen. I oktober 1941 ble han overført som sjef for Sipo og SD i Trondheim, der han tjenestegjorde til krigens slutt med grad av oberstløytnant (SS-Obersturmbannführer). Hans ansvarsområde strakk seg fra Dovre i sør til polarsirklen i Nordland.

Flesch var ansvarlig for dødsdommene avsagt som represalier etter Majavatn-saken. Han var også sjef for Falstad fangeleir der han beordret henrettelse av tre jøder. Flesch ble kjent for sin brutalitet og bruk av represalier. Han ledet personlig hengingen av russiske krigsfanger og ga i november 1944 ordren om å henge SOE-agenten Johnny Pevik.

Henrettet

Flesh ble dømt til døden 2. desember 1947 av Frostating lagmannsrett, bekreftet av Høyesterett 25. februar 1948 og henrettet tre dager senere på Kristiansten festning i Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg