Faktaboks

Simon Stranger
Født
11. februar 1976, Lilleaker, Oslo
Portrettbilde fra forlaget
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Selfie
Av /NRK.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Simon Stranger er en norsk forfatter, som har skrevet romaner for voksne og ungdommer samt en rekke barnebøker. Bøkene er oversatt til flere språk, som fransk, spansk, koreansk, kurdisk og japansk. Han har vunnet flere litterære priser. For gjennombruddsromanen Leksikon om lys og mørke ble han tildelt Bokhandlerprisen i 2018.

Bakgrunn

Stranger er født og oppvokst i Oslo, hvor han også bor. Han har studert filosofi og religionshistorie ved Universitetet i Oslo og har tatt et år på forfatterstudiet i Bø.

Forfatterskap

Romaner

Bokomslag fra forlaget
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Simon Stranger debuterte i 2003 med Den veven av hendelser vi kaller verden, en fantasirik roman som spenner vidt i tid og rom. Historien er bundet sammen av et hydrogenatoms ferd gjennom historien. Tilfeldigheter og skjebne veves sammen til en fortelling om hvordan verden blir til.

Romanen Mnem (2008) er historien om den fiktive byen Nem et sted i Nord-Europa. Her forsøker man å skape et perfekt samfunn, men noe går galt. Simon Stranger har her skrevet en imponerende fortelling om hukommelse og glemsel og om drømmer som blir fatale. Boken er preget av en avansert sjangerblanding.

I 2012 kom En fremmed i verden, hvor vi møter fire ulike karakterer som opplever verden fra ulike steder og vinkler. Også her bryter Stranger med sjangerforventninger. Fortellingen beveger seg mellom fiksjon og virkelighet, gjennom tid og rom. I 2015 kom Det som en gang var jord, hvor en familiefar graver en tunnel under grensen for å smugle matvarer.

Stranger slo virkelig gjennom som forfatter med Leksikon om lys og mørke (2018), som er en halvdokumentarisk minnehistorisk roman. Her blir vi både presentert for fortellingen til Strangers jødiske svigerfamilie og til den brutale landssvikeren Henry Rinnan. Sammenkoblingen mellom de to er at Komissar-familien etter andre verdenskrig flyttet inn i «bandeklosteret» til Rinnan. Boken er strukturert etter alfabetet, og hvert kapittel innledes med ord og begreper som begynner med samme bokstav, noe som er et effektivt grep for å forsøke å sette ord på opplevelser, minner og handlinger som på mange måter er umulig å omsette i språk. For Leksikon om lys og mørke mottok Stranger Bokhandlerprisen i 2018. Romanen er oversatt til over 20 språk og ble satt opp som teaterstykke på Trøndelag Teater i 2020.

I 2021 ga Stranger ut romanen 304 dager, som fikk svært gode kritikker og ble nominert til Bokhandlerprisen. Boken tematiserer krigstraumene som plager den norske Afghanistan-veteranen Nicholas. Vi møter også den afghanske talibankrigeren Armand. For å strukturere romanen bruker Stranger et lignende grep som i Leksikon om lys og mørke og deler fortellingen inn i 304 fragmenter som presenteres i en ikke-kronologisk rekkefølge.

Ungdomsbøker

Omslagsportrett fra forlaget

Stranger har skrevet den politiske trilogien Barsahk (2009), Verdensredderne (2012)og De som ikke finnes (2014) som tematiserer global økonomisk og sosial ulikhet. I De som ikke finnes tar Stranger særlig for seg den håpløse situasjonen til papirløse flyktninger. Bøkene er skrevet i en likefrem og realistisk stil med korte setninger og stringente dialoger. Alle bøkene i trilogien har fått svært gode anmeldelser og er oversatt til flere språk. De som ikke finnes ble nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Barnebøker

Stranger debuterte som barnebokforfatter i 2005 med bildeboken Krusedullen, illustrert av Eivind Gulliksen. Gulliksen illustrerte også den neste bildeboken, Gjengangeren fra 2005, som handler om at statuen av Henrik Ibsen foran Nationaltheatret blir levende. For denne boken vant Simon Stranger Riksmålsprisen.

Han står også bak den humoristiske barnebokserien Kokotopia.

Bibliografi

 • 304 dager (roman, Aschehoug, 2021)
 • Kokotopia i antikken. Filosofer, kykloper og sportsidioter (barnebok, Fontini, 2021)
 • Kokotopia i middelalderen. Riddere, hekser og prikkedøden (barnebok, Fontini, 2021)
 • Kokotopia i steinalderen. Mammuter, mysterier og masse, masse stein (barnebok, Fontini, 2020)
 • Adventstjernen (barnebok, Aschehoug, 2020)
 • Riddere, hekser og prikkedøden (ungdomsbok, Fontini, 2018)
 • Leksikon om lys og mørke (roman, Aschehoug, 2018)
 • Det som en gang var jord (roman, Tiden, 2015)
 • De som ikke finnes (ungdomsbok, Cappelen Damm, 2014)
 • En fremmed i verden (roman, Tiden, 2012)
 • Verdensredderne (ungdomsbok, Cappelen Damm, 2012)
 • Barsakh (roman, Tiden, 2009)
 • Mnem (roman, Tiden, 2008)
 • Gjengangeren (barnebok, Damm, 2006)
 • Krusedullen (barnebok, Damm, 2005)
 • Den veven av hendelser vi kaller verden (roman, Tiden, 2003)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg