rustika

Rustikamur på Hovedbygningen NTH i Trondheim fra 1910. Arkitekt: Bredo Greve
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Rustika er en form for murverk av naturstein. Den består av tilhugget kvaderstein med grov, eventuelt helt ubehandlet forside og hugget med rettvinklet fasadeform (kopp) – og nøyaktig bearbeidede fugeflater, slik at fugebredden blir ensartet.

Faktaboks

Uttale
rˈustika
Etymologi
av latin rusticus = landlig, rå, uslepet
Også kjent som

rustikamur (mur oppført som rustika), eller bossage

Utførelse

Koppsiden kan ha varierende utførelse; enten ved at avslutningen av koppsiden ytterst ved fugen kan være markert med meiselslag, og koppsiden forøvrig ubearbeidet, eller ved en mere nøyaktig profil ytterst ved fugen kombinert med en forøvrig ubearbeidet koppside.

Typer

Dersom samme profil kombineres med planhugget koppside, kalles dette profilert kvader. Dersom steinen er utformet som planhugget overflate uten profil, kalles den kvader. Dersom koppen er rektangulær, men koppsiden ikke er bearbeidet, selv ikke ytterst ved ytterkant, kalles steinen råkopp.

Bruk

Rustikamurverk ble blant annet anvendt i det italienske renessansepalassers sokkeletasje for å uttrykke soliditet og gi en spenning i forhold til de øvre etasjers finere behandling. Romantikkens begeistring for kraftige materialvirkninger førte også til utstrakt bruk av rustika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg