Faktaboks

Fra Angelico
Fra Giovanni Angelico
Uttale
andʒˈelikå
Født
1387
Død
1455
Portrett av Fra Angelico
Portrett av Fra Angelico

Fra Giovanni da Fiesole. Den døde Kristus. Maleri, ca. 1448. San Marco, Firenze.

.
Lisens: fri

Fra Giovanni Angelico. Noli Me Tangere. 1440-41. Convent of San Marco, Firenze.

.
Lisens: fri

Fra Angelico var en italiensk maler. Hans verdslige navn var Guido di Pietro, men han ble også kalt Beato Angelico og Giovanni da Fiesole. Han tilhører den florentinsk skole, og regnes som ungrenessansens fineste religiøse skildrer.

Liv

I 1407 trådte han inn i Dominikanerordenen som broder Giovanni. Angelico, den engleaktige, ble gitt ham som tilnavn, og beato, salig, ble han erklært av den katolske kirke. Han arbeidet en tid i Cortona (1414–18), vesentlig i Fiesole (1418–36), i Firenze (1436–46) og med enkelte avbrytelser i Roma (1445–55), hvor han døde.

Arbeid

Han var visstnok elev av Lorenzo Monaco, og fortsatte Giottos og sienesernes kunst. Han har utført Linhandlernes madonna (1433, Uffizi) og små billedtavler i San Marco-klosteret i Firenze. Hans hovedverk er utsmykningen av San Marco-klosteret, hvor cellene, gangene, kapittelsalen og refektoriet er dekket med hans fresker. Hans fremstillingsmåte var lyrisk og idealiserende, gjengivelse av trær, fjell naturtro. I enkelte av arbeidene sine bruker han renessansens nyvinninger på nyskapende måte, for eksempel linjeperspektiv i de åpne gravene i Dommedag, San Marco-klosteret.

Andre viktige arbeider er Marias kroning i Uffizi og i Louvre, Dommedag i akademiet i Firenze og i Berlin. Hans siste arbeid var veggbildene i Laurentius-kapellet i Vatikanpalasset i Roma, utført for pave Nikolaus 5, St. Stefanus' og St. Laurentius' liv og lidelser (1447–50).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Fra Angelico

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg