Domenico Ghirlandaio

Faktaboks

Domenico Ghirlandaio
Domenico di Tommaso Bigordi
Uttale
ghirlandˈaio
Født
1449
Død
1494
Av .

Artikkelstart

Domenico Ghirlandaio var en italiensk maler som virket i Firenze, hvor han var en av ungrenessansens mest populære. Ghirlandaio var elev av Alessio Baldovinetti , og påvirket av Andrea del Castagno og Andrea del Verrocchio.

Etter sine fresker i Collegiata i San Gimignano over Santa Finas liv (1475) og i Ognissanti i Firenze, Nattverden (1480) utførte han veggbilder i Det sixtinske kapell i Roma (1481), men hans hovedverker er freskesyklene i Santa Trinità (1485) og i koret i Santa Maria Novella (1486–90) i Firenze.

Hans store, figurrike komposisjoner var svært populære. Dramatiske og dekorative som de er, gir de også ypperlige kulturhistoriske bilder av datidens Firenze. I større grad enn noen av sine samtidige setter han inn portrettfigurer blant de opptredende i de hellige scenene. I Santa Trinità-freskene er en lang rekke av Sassetti- og Medicifamiliens medlemmer og andre fremtredende florentinere til stede som tilskuere i episodene fra fransiskanerordenens historie.

Hans altertavler, blant annet Kongenes tilbedelse (i Uffiziene, 1487) og Hyrdenes tilbedelse (i Hittebarnshospitalet i Firenze, 1488), viser at han var påvirket av nederlandsk kunst, særlig av Hugo van der Goes. Med Bestefar og barnebarn (Louvre) er menneskefremstillingen både virkelighetstro og allmenngyldig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg