Faktaboks

Masaccio
eg. Tommaso di ser Giovanni di Simone Cassai
Uttale
masˈattʃå
Født
1401
Død
1428
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Selvportrett (detalj)
Selvportrett (detalj)

Masaccio var en italiensk maler fra Firenze. Han var en av ungrenessansens store pionerer, på linje med Brunelleschi og Donatello. Ved intimt kjennskap til perspektiv, forkortning og det menneskelige legeme gjorde Masaccio de første viktige skritt på veien til gjengivelse av det tredimensjonale rom.

I hans første tid, 1420–1424, arbeidet han delvis i Roma. Full kunstnerisk modenhet nådde han fra 1426, da han malte Treenigheten i Santa Maria Novella i Firenze. Et hovedverk er også freskene i Brancaccikapellet ved Santa Maria del Carmine i Firenze. Scenen med oppkreving av «Skattens mynt» er et høydepunkt i Masaccios kunst og utgangspunkt for den videre oppfatning av figurgruppering i ungrenessansen.

Den rasjonalistiske tenkemåte hos den florentinske høyere middelklasse som kom til makten på Masaccios tid, har vært nevnt som en av drivkreftene bak hans kunstneriske pionérarbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ahl, Diane Cole, red.: The Cambridge companion to Masaccio, 2002, isbn 0-521-66941-3
  • Spike, John T.: Masaccio, 1995, isbn 0-7892-0090-2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg