Amfiteater

Amfiteateret i Verona hører til de best bevarte i sitt slag. Det er fortsatt i bruk, om enn med mindre blodige forestillinger enn i romertiden.

Av /NTB Scanpix ※ Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.
Amfiteater i Pula
Det romerske amfiteateret i Pula, Kroatia, er fra det første århundret evt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Amfiteateret i Verona hører til de best bevarte i sitt slag. Det er fortsatt i bruk, om enn med mindre blodige forestillinger enn i romertiden.

Amfiteater er et teater hvor scenen er omkranset av trinnvis oppadstigende tilskuerplasser på begge sider. Ordet kommer fra gresk amfitheatron, der amfi betyr 'rundt, omkranse', og theatron betyr 'noe å se på'.

Faktaboks

Uttale
amfˈiteater
Etymologi
av latin og gresk, ‘rundteater’

I antikkens Hellas ble dramatilstelningene ved ulike fester (særlig under Dionysosfestene) fremført på steder hvor tilskuerne kunne stå i et slags naturlig amfi, og hvor det senere ble bygd trebenker og etter hvert også faste steinbenker. De greske teatrene var imidlertid halvsirkelformede, som det godt bevarte teateret i Epidauros fra rundt 350 fvt., og ikke omsluttende som de romerske amfiteatrene. I antikken skilte man derfor mellom de klassiske greske teatrene, for oppføring av drama, og romerske amfiteatre med tribuner rundt hele skueplassen, først og fremst for gladiator- og dyrekamper.

Romerne startet å bygge frittstående, som regel ellipseformede amfiteater i det første århundret fvt., og det er registrert omlag 230 romerske amfiteatre, hovedsakelig fra keisertiden. Det mest kjente romerske amfiteateret er Colosseum i Roma, som ble innviet i 80 evt. Ruiner av amfiteatre fra romertiden finnes i Europa, Nord-Afrika og Lilleasia. De godt bevarte amfiteatrene i Verona og Nîmes brukes til opera, teater og konserter, blant annet Arena di Verona Festival.

I nyere tid

Amfiteaterprinsippet ble tidlig på 1900-tallet tatt i bruk i forbindelse med reteatraliseringens teater, blant annet av Max Reinhardt ved Zirkus Schumann og Grosses Schauspielhaus i Berlin.

Amfiteater har også inspirert utformingen av intimteaterscener, for eksempel Amfiscenen på Nationaltheatret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg