Venus' fødsel
Venus' fødsel er et av Sandro Botticellis hovedverk.
Av .

Uffizi, egentlig Palazzo degli Uffizi, er et av verdens største og viktigste kunstgallerier og ligger i Firenze. Bygningen ble oppført for storhertug Cosimo 1 de' Medici i 1560–1574 av maleren og arkitekten Giorgio Vasari som administrasjonsbygning og kontorer for offisielle myndigheter. Navnet kommer av det italienske ordet ufficio, som betyr 'kontor'. Bygget er et fremtredende eksempel på manierisme.

I 1737 skjenket den siste av slekten de' Medici familiens kunstsamling til den toskanske stat og dannet derved grunnlaget for museet. Bygningen er et tofløyet anlegg, knyttet sammen med Palazzo Pitti på den andre siden av elven Arno ved en overdekket gang over Ponte Vecchio.

Kjernen omfatter størstedelen av mediceernes samling, også gresk og romersk skulptur. Hovedtyngden er florentinske ung- og høyrenessansemalerier og tegninger, blant annet Sandro Botticellis Venus' fødsel og Våren.

Det er også samlinger av utenlandsk kunst og en samling av kjente maleres selvportretter (blant annet nordmennene Halfdan Strøm og Eilif Peterssen).

Bygningen rommer også nasjonalbibliotek, statsarkiv og hovedpostkontor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sverre Melvær Øgaard

Jeg skal på tur til Firenze, og bl.a. til Uffizi-galleriet i høst, og tenkte det kunne være greit å finne ut litt om det verdensberømte galleriet.Nok en gang ga jeg Store Norske Leksikon en sjanse til å imponere meg eller vise til forbedringer siden sist jeg var inne i leksikonet. Men neida, jeg fant en artikkel om dette verdensberømte utstillingsstedet (for visuell nytelse og estetikk), som verken inneholdt bilder eller linker til noen av bildene som henger der. Ikke en gang en liste med eksempler på berømte verker som henger i galleriet fant jeg.Det eneste billedlige med denne artikkelen er den irriterende blinkende reklamen for bokklubben, som trekker øynene bort fra teksten i et sett.Dette er skandaløst.

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Artikkelen er altfor knapp og må betydelig forbedres. Det vil skje når den nye redaksjonen er på plass (se forsiden).Takk for påminnelsen.Vennlig hilsenAnne Grete NilsenRed.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg