Uffizi, eg. Palazzo degli Uffizi, Firenze, et av verdens største og viktigste kunstgallerier. Bygningen ble oppført for storhertug Cosimo 1 de' Medici1560–74 av maleren og arkitekten Giorgio Vasari som administrasjonsbygning og kontorer for offisielle myndigheter, derav navnet (it. ufficio, 'kontor'), og er et fremtredende eksempel på manierisme.

I 1737 skjenket den siste av slekten de' Medici familiens kunstsamling til den toskanske stat og dannet derved grunnlaget for museet. Bygningen er et tofløyet anlegg, knyttet sammen med Palazzo Pitti på den andre siden av elven Arno ved en overdekket gang over Ponte Vecchio.

Kjernen omfatter størstedelen av mediceernes samling, også gresk og romersk skulptur. Hovedtyngden er florentinske ung- og høyrenessansemalerier og tegninger, bl.a. Sandro Botticellis Venus' fødsel og Våren.

Det er også samlinger av utenlandsk kunst og en samling av kjente maleres selvportretter (bl.a. nordmennene Halfdan Strøm og Eilif Peterssen).

Bygningen rommer også nasjonalbibliotek, statsarkiv og hovedpostkontor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. september 2010 skrev Sverre Melvær Øgaard

Jeg skal på tur til Firenze, og bl.a. til Uffizi-galleriet i høst, og tenkte det kunne være greit å finne ut litt om det verdensberømte galleriet.Nok en gang ga jeg Store Norske Leksikon en sjanse til å imponere meg eller vise til forbedringer siden sist jeg var inne i leksikonet.Men neida, jeg fant en artikkel om dette verdensberømte utstillingsstedet (for visuell nytelse og estetikk), som verken inneholdt bilder eller linker til noen av bildene som henger der. Ikke en gang en liste med eksempler på berømte verker som henger i galleriet fant jeg.Det eneste billedlige med denne artikkelen er den irriterende blinkende reklamen for bokklubben, som trekker øynene bort fra teksten i et sett.Dette er skandaløst.

16. desember 2010 svarte Tidligere redaksjon for estetiske fag

Artikkelen er altfor knapp og må betydelig forbedres. Det vil skje når den nye redaksjonen er på plass (se forsiden).
Takk for påminnelsen.
Vennlig hilsen
Anne Grete Nilsen
Red.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.