Filippo Brunelleschi, italiensk arkitekt, virket hovedsakelig i Firenze. Begynte som billedhugger, deltok blant annet i konkurransen om bronsedørene til baptisteriet ved siden av domkirken Santa Maria dei Fiori og utførte senere et krusifiks til Santa Maria Novella. Han ble valgt til å fullføre den uferdige domkirken (1420–36) med en kuppel som han lot oppføre over korsmidten (se Columbi egg). Kuppelen er reist på en 17 m høy tromme, når opp til ca. 90 m høyde og har en diameter på 39,5 m. Dette var den største kuppelen som var reist siden antikken, og den dominerer fremdeles Firenzes bybilde.

Hans Hittebarnshospitalet (Ospedale degli Innocenti, 1421–45) regnes som den første virkelige renessansebygningen. Han stod også bak kirkene San Lorenzo (1425), Santo Spirito (1436) og planla renessansens første sentralkirke Santa Maria degli Angeli; arbeidet med denne ble avbrutt etter tre år i 1437. Et av ungrenessansens fornemste byggverk er det fint proporsjonerte og detaljerte Pazzi-kapellet (Cappella Pazzi; ved Santa Croce, tegnet 1429), alle i Firenze.

Hans arkitekturhistoriske betydning ligger ikke minst i understrekningen av de horisontale ledd, i enkeltleddenes underordning under helheten – renessansens store tanke innen arkitekturen – og i at han innførte den kuppelhvelvede sentralkirken over gresk korsplan. Dette skjedde i San Lorenzos sakristi, påbegynt 1421. Brunelleschi var sterkt opptatt av konstruktive og teoretiske problemer og oppdaget den perspektiviske konstruksjon. Hans vitenskapelige behandling av perspektivlæren fikk stor betydning for malerkunsten.

  • Saalman, Howard: Filippo Brunelleschi : the buildings, 1993, isbn 0-271-01067-3, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.