Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika

Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika, SADC, engelsk: Southern African Development Community (tidl. Southern African Development Coordination Conference, SADCC), regional økonomisk og politisk samarbeidsorganisasjon av stater i det sørlige og sørøstlige Afrika.

SADCC ble dannet 1980, navnet ble endret til SADC 1992 samtidig som medlemslandene vedtok en ny avtale til erstatning for den opprinnelige, men som i liten grad endret sammenslutningens karakter. Den viktigste endringen var at SADC formelt ble en organisasjon, mot tidligere en løsere gruppering. SADCs formål ble i 1992 formulert til å fremme økonomisk integrasjon med etablering av et fellesmarked som mål. Den nye traktaten trådte i kraft i 1993.

Det opprinnelige formål med SADC (SADCC) var å koordinere medlemslandenes utviklingsplaner og ulike tiltak for å redusere avhengigheten av apartheidstaten Sør-Afrika. Etableringen av SADC var en videreføring av samarbeidet mellom frontlinjestatene, og fra starten var ni land med: Angola, Botswana, Lesotho, Malawi, Mosambik, Swaziland, Tanzania, Zambia og Zimbabwe. I 1990 ble det frigjorte Namibia medlem, i 1994 Sør-Afrika. I 1995 ble de opprinnelige geografiske rammene for samarbeidet overskredet, da også Mauritius formelt ble opptatt som medlem. I september 1997 ble ytterligere to medlemmer opptatt: Kongo (tidl. Zaïre) og Seychellene, sistnevnte forlot organisasjonen 2004. En restrukturering 2001 reduserte antall sektor-institusjoner fra 21 til fire: (1) handel, industri, finans og investeringer; (2) infrastruktur og tjenester; (3) mat, jordbruk og naturressurser; (4) sosial og menneskelig utvikling. SADC har utviklet en femårig regional strategisk utviklingsplan. 1994 ble det vedtatt å etablere en regional militær utrykningsstyrke, med trening og øvelser i andre halvdel av 1990-årene. Organisasjonen har spilt en tiltagende aktiv rolle, bl.a. ved konflikten i Kongo, og har sendt observatører til valgene i Zimbabwe.

I 1980- og 1990-årene ble en rekke store prosjekter gjennomført, bl.a. bygging av veier og jernbaner. Norge og de nordiske land har hele tiden vært blant de fremste politiske støttespillere og økonomiske bidragsytere til SADCC/SADC. SADC har sitt hovedkvarter i Botswanas hovedstad Gaborone.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.