Begonia

Begonia dregei er en art fra Kapplandet.

Artikkelstart

Begonia er en planteslekt i begoniafamilien, med om lag 1800 arter i varme, fuktige tropeskoger. Artene i slekta har enkjønnte blomster. Flere av artene har vært utgangspunkt for en rekke hybrider som er svært populære som prydplanter, både innendørs og utendørs som sommerblomster.

Faktaboks

Uttale
begˈonia
Etymologi

Til ære for den franske marineoffiseren Michel Bégon.

Vitenskapelig navn
Begonia
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Hunnblomst av B. oxyanthera. Meise botaniske hage, Belgia.
/Begonia oxyanthera hunnblomst.
Lisens: CC BY 3.0

Artene i slekta er saftfylte eller sukkulente urter med jordstengler eller knoller. Plantene har tjukke, kjøttfulle blad som er håndnervet og oftest skjeve ved grunnen. Bladene har stor variasjon i farge og form mellom de ulike artene og hybridene.

Blomstene er enkjønnete og hannblomstene har to eller fire kronbladlignende blomsterblad og som regel mange gule pollenbærere. Hunnblomstene har oftest mellom to og fem blomsterblad og de har en undersittende fruktknute med to eller fire rom. Arrene er store og ofte grenet eller vridde. Frukten er en kapsel eller et bær.

Utbredelse

Hannblomst av B. oxyanthera. Meise botaniske hage, Belgia.
/Begonia oxyanthera hannblomst.
Lisens: CC BY 3.0

Opprinnelige voksesteder for artene i slekta er tropiske områder. Begoniarter finnes i slike områder hele Jorda rundt og noen få finnes i mer tempererte strøk i Kina. Artene er svært lite herdige for lav temperatur.

Prydplanter

En mengde arter og hybrider dyrkes som prydplanter på friland og i hus. Sortene varierer mye i blomsterstørrelse. Blomsterfargene er hovedsakelig rosa til rød, men gule, oransje og hvite finnes også. En del sorter dyrkes primært for de dekorative bladene som varierer i form, farge og fargemønster. Mange sorter har de karakteristiske skjevt hjerteforma bladfasongen.

Kongebegonia, B. rex, er fra Sørøst-Asia og har vakre, brokete blad. Knollbegonia, B. x tuberhybrida, stammer fra Sør-Amerika og har store, enkle eller fylte blomster. Mer småblomstrete varianter er hagebegonia, hybrider av den opprinnelig brasilianske B. semperflorens, skjoldbegonia, B. socotrana, fra Sokotra og B. dregei fra Kapplandet. En hybrid mellom disse to sistnevnte er den populære stueplanten juleglede, B. x cheimantha. En annen populær stueplante er høstbegonia, som er en krysning mellom skjoldbegonia og en knollbegonia-sort.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Begonia
Begonia
Artsdatabanken-ID
169991
GBIF-ID
2874710

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg