Christian August

Faktaboks

Christian August

Christian August av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg, Charles August, Karl August eller Carl August

Født
9. juli 1768, Augustenborg slott, Augustenborg, Danmark
Død
28. mai 1810, Kvidinge, Sverige
Christian August var prins av Augustenborg. I 1803 ble han sendt til Norge som kommanderende general sønnafjells i landet, og ble i 1807 utnevnt til president for Regjeringskommisjonen. Maleriet er fra 1809.
Av .

Artikkelstart

Christian August var en dansk prins og offiser, norsk general og stattholder, og fra 1809 kronprins av Sverige. Han var president for den norske Regjeringskommisjonen, som styrte Norge under napoleonskrigene, fra 1807.

Familie

Christian August var prins av Augustenborg. Han var den tredje sønnen til hertug Christian Frederik av Slesvig-Holstein-Sönderborg-Augustenborg og hertuginne Charlotta Amalia av Holstein-Ploen.

Norsk general og president for regjeringskommisjonen

Christian August ble utnevnt til kommanderende general og leder av det norske sønnenfjelske regiment, og sjef på Fredriksten festning i 1803.

24. august 1807 ble han utnevnt til president for den norske Regjeringskommisjonen. Blant de andre medlemmene var stiftamtmann Gebhard von Moltke, justitiarius Enevold de Falsen og amtmann Marcus Gjøe Rosenkrantz. Regjeringskommisjonen styrte Norge på egen hånd under den britiske flåteblokaden fra 1807 til 1809. Christian August ledet forsvaret av Norge under krigen mot Sverige i 1808. Han bestyrte sine embeter godt, nøt stor popularitet og ble i vide kretser ansett som landets redningsmann.

Tronfølger av Sverige

Christian August var sterk tilhenger av de tre nordiske rikers forening under den danske kongen Frederik 6. 29. desember 1809 mottok han med kongens samtykke de svenske stenders valg til svensk tronfølger, og ble dermed kronprins av Sverige under navnet Karl August. Han reiste fra Norge 7. januar 1810.

Han døde under en militærmanøver i Skåne, da han falt av hesten under en parade på Kvidinge hede ved Helsingborg, trolig på grunn av slag.

Det plutselige dødsfallet vakte oppsikt, og mange mente han var forgiftet. Anklagene ble først og fremst rettet mot de såkalte gustavianerne, som man antok ville sette noen fra Gustav 3.s familie på tronen. Da liket av Christian August ble ført inn i Stockholm, angrep en rasende menneskemasse riksmarskalk Axel greve Fersen og drepte ham i hele hærens påsyn. En undersøkelseskommisjon avviste imidlertid senere påstandene om at Christian August skulle være tatt av dage av høyadelen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Clason, Sam., red.: Handlingar till kronprins Carl Augusts historia, 1925, Finn boken
  • Dyrvik, Ståle & Ole Feldbæk: Aschehougs norgeshistorie, b. 7, 1996, isbn 82-03-22037-1, Finn boken
  • Feldbæk, Ole: Danmark-Norge: 1380-1814, b. 4: Nærhed og adskillelse, 1998, isbn 87-500-3517-7, Finn boken
  • Sather, Leland B.: The prince of Scandinavia : a biography of prince Christian August [...], 1976

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg