Christian August var prins av Augustenborg. I 1803 ble han sendt til Norge som kommanderende general sønnafjells i landet, og ble i 1807 utnevnt til president for Regjeringskommisjonen. Maleriet er fra 1809.

Christian August av Unknown. Falt i det fri (Public domain)

Christian August var prins av Augustenborg. I 1803 ble han sendt til Norge som kommanderende general sønnafjells i landet, og ble i 1807 utnevnt til president for Regjeringskommisjonen. Han bestyrte sine embeter godt og var den som under krigen mot Sverige i 1808 utarbeidet krigsplanen. Han ble i vide kretser ansett som landets redningsmann og nøt stor popularitet.

Christian August var sterk tilhenger av de tre nordiske rikers forening under Frederik 6. I 1809 mottok han med kongens samtykke de svenske stenders valg til svensk tronfølger, og ble dermed kronprins av Sverige under navnet Karl August. Han døde under en militærmanøver i Skåne, da han falt av hesten trolig på grunn av slag. Det plutselige dødsfallet vakte oppsikt, og mange mente han var forgiftet. Da liket hans ble ført inn i Stockholm, angrep en rasende menneskemasse riksmarskalk Axel greve Fersen og drepte ham i hele hærens påsyn. En undersøkelseskommisjon avviste imidlertid senere påstandene om at Christian August skulle være tatt av dage av høyadelen.

  • Clason, Sam., red.: Handlingar till kronprins Carl Augusts historia, 1925, Finn boken
  • Dyrvik, Ståle & Ole Feldbæk: Aschehougs norgeshistorie, b. 7, 1996, isbn 82-03-22037-1, Finn boken
  • Feldbæk, Ole: Danmark-Norge: 1380-1814, b. 4: Nærhed og adskillelse, 1998, isbn 87-500-3517-7, Finn boken
  • Sather, Leland B.: The prince of Scandinavia : a biography of prince Christian August [...], 1976

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.