Høyadel er en fellesbetegnelse for de øverste adelsklassene i en del europeiske land. Motsatt kalles de laveste adelsklassene for lavadel.

Faktaboks

Også kjent som

høgadel

engelsk high nobility, peer

Hertug, marki, greve, visegreve og baron regnes til høyadelen.

I Storbritannia

I Storbritannia brukes betegnelsen the peerage (peer) om de innenlandske tittelklassene duke (hertug) marquess/marquis (marki), earl (jarl, greve), viscount (visegreve) og baron (friherre), det vil si de klassene der familiens overhode inntil parlamentsreformen i 1990-årene innehadde arvelig sete i Overhuset.

I Tyskland og Østerrike

I Det tysk-romerske rike (inntil 1806) ble de slektene som innehadde riksumiddelbare len (det vil si at de sto direkte under keiseren) og dermed hadde møte- og stemmerett i riksdagen, regnet til høyadelen. De kunne ha tittel av hertug, fyrste, markgreve, landgreve, riksgreve eller fyrstegreve (gefürsteter Graf).

I forbindelse med riksoppløsningen under napoleonskrigene ble de fleste av de riksumiddelbare lenene mediatisert (lagt under andre lokale fyrsters overhøyhet), men de beholdt sin status som høyadel inntil adelsprivilegiene ble avskaffet i Tyskland og Østerrike etter første verdenskrig.

I andre europeiske land

I Spania og Ungarn ble henholdsvis grandene og magnatene regnet til høyadelen.

I Skandinavia

I Skandinavia ble det opprinnelig ikke skilt mellom høyadel og lavadel, men det har vært vanlig å betrakte adelsmenn som satt i riksrådet eller på annen måte hadde en viktig rikspolitisk rolle eller rang som tilhørende høyadelen.

I Sverige begynte man å skille mellom høyadel og lavadel etter at kongene fra annen halvdel av 1500-tallet begynte å dele ut greve- og friherretitler. Sammen med den såkalte ridderklassen utgjorde de fra 1626 de tre høyadelige klassene.

I Danmark-Norge ble det fra 1671 innført en ny kategori høyadel, da kongene begynte å dele ut arvelige greve- og barontitler, men de gamle ubetitlede adelsslektene beholdt også sin status som høyadel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg