Christian Christoph Andreas Lange

Faktaboks

Christian Christoph Andreas Lange
Født
13. august 1810, Bærum
Død
10. mai 1861, Christiania (nå Oslo)

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Christian C A Lange
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Christian Christoph Andreas Lange var en norsk historiker og arkivar. Han var riksarkivar fra 1845 etter Henrik Wergeland.

Lange begynte utgivelsen av den norske historiske kildepublikasjonen Diplomatarium Norvegicum. Fem bind utkom i Langes levetid. Han forberedte utgivelsen av Norske Rigsregistranter, og fullførte Norske Samlinger (2 bind, 1849–1860) og J. E. Krafts Norsk Forfatter-lexikon 1814–1856. I perioden 1847–1852 redigerte han Norsk Tidsskrift for Videnskab og Litteratur. I årene 1845–1847 utgav han De Norske Klostres Historie i Middelalderen (omarbeidet utgave 1856), det første verket som behandler et lengre tidsrom i norsk historie på grunnlag av direkte kildestudier.

Lange fikk i gang forhandlinger med Danmark om norske arkivsaker og oppnådde ved Arkivkonvensjonen i 1851 at et stort arkivstoff ble overført til Norge. Til «samlingene» og tidsskriftet leverte han verdifulle bidrag, kildeutgaver og avhandlinger. Etter Langes død overtok Riksarkivet utrykte opptegnelser som har vært mye benyttet av senere historikere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg