Christian Christoph Andreas Lange

Christian Christoph Andreas Lange var en norsk historiker og arkivar. Han var riksarkivar fra 1845 etter Henrik Wergeland.

Lange begynte utgivelsen av den norske historiske kildepublikasjonen Diplomatarium Norvegicum. Fem bind utkom i Langes levetid. Han forberedte utgivelsen av Norske Rigsregistranter, og fullførte Norske Samlinger (2 bind, 1849–1860) og J. E. Krafts Norsk Forfatter-lexikon 1814–1856. I perioden 1847–1852 redigerte han Norsk Tidsskrift for Videnskab og Litteratur. I årene 1845–1847 utgav han De Norske Klostres Historie i Middelalderen (omarbeidet utgave 1856), det første verket som behandler et lengre tidsrom i norsk historie på grunnlag av direkte kildestudier.

Lange fikk i gang forhandlinger med Danmark om norske arkivsaker og oppnådde ved Arkivkonvensjonen i 1851 at et stort arkivstoff ble overført til Norge. Til «samlingene» og tidsskriftet leverte han verdifulle bidrag, kildeutgaver og avhandlinger. Etter Langes død overtok Riksarkivet utrykte opptegnelser som har vært mye benyttet av senere historikere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.