Tyrol
Tyrol slott (Castel Tirolo, Schloss Tirol) i Sør-Tyrol, Italia, har gitt navn til området.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Fjellet Wilder Kaiser i Tirol, Østerrike

Tyrol er et landskap øst i Alpene, som i dag består av en østerriksk del, forbundslandet Tirol, og en italiensk del, Sør-Tyrol. Hovedområdene er den vest–østgående Inndalen og den nord–sørgående Adigedalen (Etschdalen), som har samband over det 1371 meter høye Brennerpasset.

Faktaboks

Uttale
tirˈol
Også kjent som

tysk og ladinsk Tirol, italiensk Tirolo, engelsk Tyrol / the Tyrole, fransk Tyrol, latin Tirolis

Tyrol består i hovedsak av Inndalen, Wippdalen, Pusterdalen og Etschdalen, og høyfjellene rundt (opptil 3899 meter over havet).

Historie

Tyrol ble en del av Det tysk-romerske riket i 843. I 1805 ble området okkupert av Bayern. Ved freden i St. Germain i 1919 ble området delt i Nord- og Øst-Tyrol, som utgjør den østerrikske delstaten Tyrol og Sør-Tyrol, som omfatter størstedelen av den italienske regionen Trentino-Alto Adige.

Kultur

I Tyrol er det flere museer som viser områdets kultur og tradisjoner. Tiroler Volkskunstmuseum i Innsbruck (som er hovedstaden i forbundslandet Tirol) viser blant annet håndverk og drakter fra området. Tirol Panorama and Kaiserjäger Museum i Innsbruck er viet Tyrols historie. I Bolzano (Bozen) er Sør-Tyrols arkeologiske museum. Det er et eget museum for Sør-Tyrols kultur og historie.

Språk

Det er tradisjonelt brukt tre språk i området: tysk, italiensk og ladinsk. Språkgrensen mellom tysk og italiensk går ved Salorno (tysk Salurn), midtveis mellom Trento (Trient) og Bolzano (Bozen), men siden 1919 har tallrike italienere innvandret til byene Bolzano, Merano (Meran) og Bressanone (Brixen).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg