Faktaboks

Södermanland

Sörmland

Fra Sörmland.
Sörmlandskyst
Sörmlandskyst

Södermanland er et landskap i Sverige, i Svealand sør for Mälaren. Landskapet omfatter Østersjøkysten sørover til Bråviken og landet vestover til Hjälmaren. Landskapet er 8388 km² og har 1 403 000 innbyggere (2022). Södermanland omfatter Södermanlands län, den søndre delen av Stockholms län, samt mindre deler av Östergötlands og Västmanlands län.

Natur

Berggrunnen består mest av grunnfjellsgneis. Sprekker og forkastninger i retningene vest–øst og nordvest–sørøst gir et variert og kupert landskap: sletter og trange daler, åser og nakne bergsider, mange sjøer og vann, og en rikt utviklet skjærgård. Høyeste punkt er likevel bare 124 moh. (Skogsbyås). De løse jordlagene består av leirsletter, morenerygger og rullesteinsåser og en god del myr. Klimaet er moderat maritimt, men med lite nedbør (500–650 mm per år). Omtrent halvparten av arealet er skogdekket, mest barskog, resten bjørk og eik.

Befolkning

Nynäshamn
Nynäshamn er en betydelig havneby, med fergeforbindelse til Visby, Kiel og St. Petersburg. Byen har også et stort oljeraffineri.

Nordlige del av landskapet har tettest bosetning, ¾ av befolkningen bor i Stockholms län. Sørlige del er tynt befolket, særlig grensetraktene mot Östergötland. De største byene foruten Stockholm er Eskilstuna, Södertälje og Nyköping.

Næringsliv

Landskapet Södermanland
Lantmäteriet/SCB.

Befolkningens yrkesfordeling er sterkt preget av næringslivet i Stor-Stockholm. I Södermanland er landbruket fremdeles en viktig næring. Åkerarealet utgjør ¼ av landarealet, tettest oppdyrket er Mälar-trakten i nordvest. Södermanland har mange herregårder, og forpaktning er sterkt utbredt. Foruten korn dyrkes oljevekster, grønnsaker og frukt. I husdyrholdet dominerer mjølkeproduksjonen. Industrien er meget allsidig. Jern- og metallindustrien og maskinindustrien dominerer, og omfatter bl.a. jernverk, produksjon av verktøy, landbruksmaskiner, motorer, lastebiler og busser, elektroteknisk industri, men også betydelige innslag av nærings- og nytelsesmiddel-, konfeksjons- og grafisk industri, trevare- og møbelindustri samt kjemisk industri. Kyststrekningen er et viktig ferieområde for Stockholms befolkning.

Landskapet har gode kommunikasjoner med blant annet mange gode havner. Oxelösund er største havn og har godstrafikk til St. Petersburg. E 4 og E 20 går gjennom landskapet. Södertälje kanal og Hammarbyleden har stor skipstrafikk. I 1997 åpnet Svealandsbanen som gav Eskilstuna og Strängnäs hurtigtogforbindelse med Stockholm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg