Södermanland, landskap i Sverige, i Svealand, sør for Mälaren, omfatter Østersjøkysten sørover til Bråviken og landet vestover til Hjälmaren; 8388 km2 med 1 267 950 innbyggere (2014). Södermanland omfatter Södermanlands län, den søndre del av Stockholms län, samt mindre deler av Östergötlands og Västmanlands län.

Berggrunnen består mest av grunnfjellsgneis. Sprekker og forkastninger i retningene vest–øst og nordvest–sørøst gir et variert og kupert landskap: sletter og trange daler, åser og nakne bergsider, mange sjøer og vann, og en rikt utviklet skjærgård. Høyeste punkt er likevel bare 124 moh. (Skogsbyås). De løse jordlagene består av leirsletter, morenerygger og rullesteinsåser og en god del myr. Klimaet er moderat maritimt, men med lite nedbør (500–650 mm per år). Omtrent halvparten av arealet er skogdekket, mest barskog, resten bjørk og eik.

Nordlige del av landskapet har tettest bosetning, 3/4 av befolkningen bor i Stockholms län. Sørlige del er tynt befolket, særlig grensetraktene mot Östergötland. De største byer foruten Stockholm er Eskilstuna, Södertälje og Nyköping.

Befolkningens yrkesfordeling er sterkt preget av næringslivet i Stor-Stockholm. I Södermanland er landbruket fremdeles en viktig næring. Åkerarealet utgjør 1/4 av landarealet, tettest oppdyrket er Mälar-trakten i nordvest. Södermanland har mange herregårder, og forpaktning er sterkt utbredt. Foruten korn dyrkes oljevekster, grønnsaker og frukt. I husdyrholdet dominerer melkeproduksjonen. Industrien er meget allsidig. Jern- og metallindustrien og maskinindustrien dominerer, og omfatter bl.a. jernverk, produksjon av verktøy, landbruksmaskiner, motorer, lastebiler og busser. Elektroteknisk industri og en rekke bedrifter i Stockholm-regionen, som også har betydelige innslag av nærings- og nytelsesmiddel-, konfeksjons- og grafisk industri. Trevare- og møbelindustri samt kjemisk industri. Kyststrekningen er et viktig ferieområde for Stockholms befolkning.

Landskapet har gode kommunikasjoner med bl.a. mange gode havner. Oxelösund er største havn og har godstrafikk til St. Petersburg. E 4 og E 20 går gjennom landskapet. Södertälje kanal og Hammarbyleden har stor skipsfart. I 1997 åpnet Svealandsbanen og gav Eskilstuna og Strängsnäs hurtigtogforbindelse med Stockholm.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.