Generalmajor Kristin Lund

Generalmajor Kristin Lund, første kvinnelige styrkesjef i FNs fredsbevarende styrker.

Av /Forsvaret.
General/admiral: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
General/admiral: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Av .
Viseadmiral/generalløytnant: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Viseadmiral/generalløytnant: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Av .
Kontradmiral/generalmajor: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Kontradmiral/generalmajor: Gradsmerke i henholdsvis sjøforsvaret, luftforsvaret og hæren
Av .

General er den høyeste grad for offiserer i Hæren, og i de fleste land også for offiserer i Luftforsvaret. I Norge, i likhet med i de fleste lands hærer og luftforsvar, finnes tre generalsgrader: general, generalløytnant og generalmajor. I likhet med admiraler i Sjøforsvaret betegnes disse gradene som flaggoffiserer.

Faktaboks

Uttale
generˈal
Etymologi
av fransk, egentlig capitaine général, ‘kaptein med uinnskrenket myndighet’

I hæren angir generalens gradsbetegnelse tradisjonelt størrelsen, eller nivået, på styrkene han leder. Generalen er armésjef, generalløytnanten armékorpssjef, generalmajoren divisjonssjef og brigadegeneralen, eller brigaderen, sjef for en brigade.

Internasjonal bruk

I NATOs rangssystem for offiserer, OF-1 til OF-10, som brukes for å kunne plassere de forskjellige medlemslands offiserer på samme eller tilsvarende nivå, er flaggoffiserene rangert fra OF-6, enstjernes, til OF 10, femstjernes. Gradsnivå angis med antall «stjerner», hvor feltmarskalk og tilsvarende er en femstjernes; general en firestjernes; generalløytnant en trestjernes; generalmajor en tostjernes og brigadegeneral og tilsvarende er en enstjernes flaggoffiser. Antall stjerner går igjen på generalenes skulderdistinksjoner og på brystdistinksjoner på feltuniform.

Enkelte land, først og fremst nåværende og tidligere stormakter, har en grad over general, men som vanligvis bare benyttes i krig. I USA er denne graden betegnet General of the Army, Air Force; i Storbritannia Field Marshal og Marshal of the Royal Air Force; og i Russland, marskalk av den russiske føderasjon. I Frankrike er Maréchal de France en ærestittel, og ikke egentlig en militær grad. Frankrike skiller seg også ut i antall stjerner som brukes for de forskjellige nivå av generaler, hvor den øverste regulære generalsgraden, Général d'armée, bærer distinksjoner med fem stjerner og den laveste, Général de brigade, bærer distinksjoner med to stjerner.

De fleste lands hærer eller luftforsvar har også en generalsgrad under generalmajor: i USA brigadier general; i Frankrike Général de brigade; i Danmark, Sverige, Finland og Tyskland brigadegeneral. I Norge og Storbritannia, derimot, betegnes ikke brigader som generalsgrad, men som høyeste stabsoffisersgrad.

General i Norge

I Norge, som ikke har hærstyrker av dette omfang, var graden general inntil 1970 reservert «rikets øverste krigsherre» (Kongen). Fra 1970 har også forsvarssjefen hatt graden general, og fra 2013 også Kronprinsen.

Graden generalløytnant (viseadmiral om vedkommende kommer fra Sjøforsvaret) holdes av stabssjefen i Forsvarsstaben, sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter og forsvarssjefens representant i NATOs militærkomite.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg