Faktaboks

Axel von Fersen
Hans Axel von Fersen, Axel von Fersen d.y.
Født
4. september 1755, Stockholm, Sverige
Død
20. juni 1810, Stockholm, Sverige
Axel von Fersen
Av .

Axel von Fersen var en svensk greve, offiser og politiker.

Fersen var, med et par avbrudd, i fransk tjeneste fra 1780 til 1791. Der deltok han som adjutant hos general de Rochambeau i krigen i Nord-Amerika på fransk side. Under et opphold i Frankrike oppstod et kjærlighetsforhold til dronning Marie Antoinette som har gjort Fersens navn berømt. Hvorvidt han virkelig var dronningens elsker, er sterkt omstridt.

Under begynnelsen av den franske revolusjonen fungerte Fersen som privat utenriksminister for Ludvig 16, og var med i kongens mislykkede fluktforsøk i 1791. Selv flyktet Fersen til Belgia. Han ble svensk riksmarskalk i 1801, i 1802 generalløytnant og i 1809 general.

Etter den nyvalgte svenske tronfølgeren Karl Augusts plutselige død i mai 1810 gikk det rykter om at han var forgiftet av de såkalte gustavianerne, som Fersen tilhørte. Under et opprør i Stockholm samme år ble Fersen myrdet av gatepøbelen.

Axel von Fersen var sønn av Axel von Fersen d.e.

Utdrag av Fersens dagbok er publisert i 4 bind, utgitt i perioden 1925–1936.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg