Faktaboks

Riddarhuset

Ridderhuset

finsk Ritarihuone

Riddarhuset i Stockholm.
Riddarhuset
Riddarhuset (Ritarihuone) i Finland.

Riddarhuset er i Sverige og Finland navn på den institusjonen som organiserer adelen. Riddarhuset blir også brukt om institusjonenes bygninger.

Sverige

Det svenske Riddarhuset ble opprettet av Gustav 2. Adolf i 1625, da alle de daværende svenske adelsslekter ble introdusert. Riddarhuset fungerte opprinnelig som korporasjon for adelsstanden (egentlig Ridderskapet och Adeln), den fremste av de fire stender i den svenske riksdagen. Etter at stenderriksdagen ble avskaffet i 1866, er Riddarhuset en av staten godkjent institusjon, som skal organisere og representere den svenske adelen.

Riddarhusets bygning i Stockholm, ved Strömmen og Riddarholmskanalen på nordvestspissen av Gamla Stan, er oppført i årene 1641–1674 i nederlandsk barokk. Arkitektene var Simon de la Vallée, Joost Vingboons og Jean de la Vallée. Bygningen har et karakteristisk svensk säteritak. To paviljonger på nordsiden av bygningen ble tilføyd i 1870. Her avholdes blant annet adelsmøter (hvert tredje år) og andre samlinger av den svenske adel; også de baltiske ridderhusene i eksil har benyttet bygningen. Huset, som har säteritak og korintiske pilastrefasaden, inneholder blant annet en stor sal, hvor veggene er dekket med de introduserte slektenes våpen, malt på kobberplater.

Finland

Finlands Riddarhus ble opprettet i 1818 som en kopi av den tilsvarende svenske institusjonen, etter at Finland var skilt fra Sverige fra 1809. Det finske Riddarhuset er en statlig anerkjent institusjon, som organiserer den finske adel.

Riddarhusets bygning i Helsingfors, ved Regeringsgatan, ble oppført fra 1850 i nyrenessansestil.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Åberg, Alf m.fl.: Riddarhuset, 1999, isbn 91-7988-194-7

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg