Riddarhuset

Artikkelstart

Riddarhuset, i Sverige og Finland navn på den institusjon som organiserer adelen; også brukt om institusjonenes bygninger. Se også adel.

Sverige

Riddarhuset i Stockholm.

Det svenske Riddarhuset ble opprettet av Gustav 2 Adolf 1625, da alle de daværende svenske adelsslekter ble introdusert. Riddarhuset fungerte opprinnelig som korporasjon for adelsstanden (eg. Ridderskapet och Adeln), den fremste av de fire stender i den svenske riksdag. Etter at stenderriksdagen ble avskaffet 1866, er Riddarhuset en av staten godkjent institusjon, som skal organisere og representere den svenske adel.

Riddarhusets bygning i Stockholm, ved Strömmen og Riddarholmskanalen på nordvestspissen av Gamla Stan, er oppført 1641–74 i nederlandsk barokk (arkitekter: Simon de la Vallée, Joost Vingboons og Jean de la Vallée); bygningen har et karakteristisk svensk säteritak, to paviljonger på nordsiden av bygningen ble tilføyd 1870. Her avholdes bl.a. adelsmøter (hvert tredje år) og andre samlinger av den svenske adel; også de baltiske ridderhus i eksil har benyttet bygningen. Huset, som har säteritak og korintiske pilastre på fasaden, inneholder bl.a. en stor sal, hvor veggene er dekket med de introduserte slektenes våpen, malt på kobberplater.

Finland

Finlands Riddarhus ble opprettet 1818 som en kopi av den tilsvarende svenske institusjon, etter at Finland var skilt fra Sverige 1809. Det finske Riddarhuset er en statlig anerkjent institusjon, som organiserer den finske adel.

Riddarhusets bygning i Helsinki, ved Regeringsgatan, ble oppført fra 1850 i nyrenessansestil.

Litteratur

  • Åberg, Alf m.fl.: Riddarhuset, 1999, isbn 91-7988-194-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg