Faktaboks

Gustav 4. Adolf
Gustav IV Adolf, Gustaf IV Adolf
Født
1. november 1778
Død
7. februar 1837
Kong Gustav Adolf av Sverige
Minneplate
Gustav 4 Adolf døde i St. Gallen i Sveits. Bildet viser minneplaten over kongen på huset som ligger der han døde i 1837.
Av .

Gustav 4 Adolf var konge av Sverige fra 1792 til 1809. Han var sønn av Gustav 3 og Sofia Magdalena.

Konge av Sverige

Ved farens død i 1792 ble Gustav Adolf konge med farbroren hertug Karl som formynder. Gustav Adolf overtok selv styret i 1796. Gustav var til å begynne med meget godt likt, men en voksende misnøye med kongen og hans regjering kom etter hvert frem, særlig etter 1800. Han forsøkte lenge å holde Sverige utenfor de europeiske stormaktskonfliktene, men i 1805 gikk han med i den tredje koalisjon mot Napoleon.

Gustav hadde allerede i 1799 brutt de diplomatiske forbindelsene med det revolusjonære Frankrike, og han opparbeidet siden et fanatisk hat mot Napoleon etter henrettelsen av hertugen av Enghien. I Sverige var det både blant embetsmenn og offiserer en utbredt misnøye med kongens nye utenrikspolitiske kurs, som også snart brakte ulykker over landet.

Abdikasjon og eksil

I 1807 måtte Sverige rømme Pommern, og Russlands uttreden av koalisjonen ved freden i Tilsit (nåværende Sovetsk) i 1807 førte til russisk angrep som igjen førte til tapet av Finland i 1808. Da Gustav ville fortsette krigen og skrev ut nye tropper i begynnelsen av 1809, ble det dannet en sammensvergelse mot ham av sivile embetsmenn og offiserer. Georg Adlersparre, leder av vestarmeen, marsjerte mot Stockholm, hvor kongen planla et motangrep av troppene i Skåne. Borgerkrig ble avverget ved at Carl Johan Adlercreutz fikk Gustav arrestert, og han abdiserte 29. mars 1809.

Riksdagen erklærte senere kongen for avsatt, og i desember samme år forlot han landet med sin familie. Under navnet oberst Gustavsson førte han siden en omflakkende tilværelse, til tider i dypeste nød. Han døde i St. Gallen i Sveits, men hans legeme ble i 1884 overført til Riddarholmskyrkan i Stockholm.

Ekteskap og familie

Etter flere forsøk på politiske giftermål ble Gustav i 1797 gift med prinsesse Fredrika av Baden. De ble skilt i 1812. Paret hadde fem barn, deriblant sønnen Gustav, prins av Vasa.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Gustav 4. Adolf

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg