Jönköping

Artikkelstart

Jönköping, by og kommune i Småland i Sverige, ved sørenden av Vättern.

Byen

Jönköping tettsted har 93 797 innbyggere (2016). Byen er et kommunikasjonsknutepunkt i Götaland både for veg og bane, foruten flyplassen Sandseryd. Byen er administrasjonssentrum for Jönköpings län. Næringslivet domineres av tjenesteytende næringer med offentlig administrasjon, handel, høgskole og universitet, men Jönköping har også en betydelig industrisektor, særlig innen verkstedindustrien.

Historie

Jönköping ble trolig grunnlagt mot slutten av 1200-tallet som sentral markedsplass for sin region, samtidig som byen ble en forpost mot Danmark i sør. Byen led mye under de århundrelange stridighetene mellom Danmark og Sverige, med gjentatte ødeleggelser og brannherjinger. Etter freden i Roskilde falt byens militære betydning bort. I stedet ble Jönköping et administrasjonssentrum ved at sete for länsstyrelsen og Göta hovrätt ble lagt hit. Under industrialiseringen på 1800-tallet ble Jönköping særlig kjent for sine fyrstikker, som ble eksportert over hele verden. Det ble produsert fyrstikker i Jönköping til midt på 1970-tallet, i dag finnes et fyrstikkmuseum inne på Tändsticksområdet. Åpningen av Göta kanal i 1832 gjorde Jönköping til en betydelig innlandshavn, og etableringen av jernbanen på 1860-tallet satte ytterligere fart i industriutviklingen, blant annet ble det startet papirfabrikk og støperi.

Kommunen

Jönköping kommune har et areal på 1489 km2 og 137 171 innbyggere (2017). Den østre delen av kommunen domineres av et oppskåret platålandskap med en rekke innsjøer. En del dyrket mark finnes der det er næringsrik morenejord, ellers furuskoger i de mer næringsfattige områdene med sand- og grusunderlag.

Næringslivet i kommunen domineres av tjenestesektoren og det finnes et antall statlige verk og myndigheter. Blant kommunens virksomheter merkes særlig Husqvarna AB, Electrolux og Stora Enso.

Kommunens andre by er Huskvarna, som ligger 7 km øst for Jönköping sentrum. Bebyggelsen i de to byene er i årenes løp vokst sammen, og Huskvarna regnes i dag som en del av Jönköping tettsted.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg