Jönköping

Jönköping er en by og kommune i Småland i Sverige, ved sørenden av innsjøen Vättern.

Byen

Jönköping tettsted har 100 000 innbyggere (2020). Byen er et kommunikasjonsknutepunkt i Götaland både for veg og bane, og har dessuten flyplassen Sandseryd. Byen er administrasjonssentrum for Jönköpings län. Næringslivet domineres av tjenesteytende næringer med offentlig administrasjon, handel, høgskole og universitet, men Jönköping har også en betydelig industrisektor, særlig innen verkstedindustrien.

Byens historie

Jönköping ble trolig grunnlagt mot slutten av 1200-tallet som sentral markedsplass for sin region, samtidig som byen ble en forpost mot Danmark i sør. Byen led mye under de århundrelange stridighetene mellom Danmark og Sverige, med gjentatte ødeleggelser og brannherjinger. Etter freden i Roskilde falt byens militære betydning bort. I stedet ble Jönköping et administrasjonssentrum ved at sete for länsstyrelsen og Göta hovrätt ble lagt hit. Jönköpings läns museum er et kulturhistorisk museum og kunstmuseum.

Under industrialiseringen på 1800-tallet ble Jönköping særlig kjent for sine fyrstikker, som ble eksportert over hele verden. Det ble produsert fyrstikker i Jönköping til midt på 1970-tallet, og i dag finnes et fyrstikkmuseum inne på Tändsticksområdet. Åpningen av Göta kanal i 1832 gjorde Jönköping til en betydelig innlandshavn, og etableringen av jernbanen på 1860-tallet satte ytterligere fart i industriutviklingen, blant annet ble det startet papirfabrikk og støperi.

Kommunen

Vättern
Jordbrukslandskap ved Vättern. Utsikt mot Visingsö.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Jönköping kommune har et areal på 1489 km2 og 144 700 innbyggere (2022). Den østre delen av kommunen domineres av et oppskåret platålandskap med en rekke innsjøer. En del dyrket mark finnes der det er næringsrik morenejord, ellers er det furuskoger i de mer næringsfattige områdene med sand- og grusunderlag.

Næringslivet i kommunen domineres av tjenestesektoren, og det finnes et antall statlige verk og myndigheter. Blant kommunens virksomheter merkes særlig Husqvarna AB, Electrolux og Stora Enso.

Kommunens øvrige to byer er Huskvarna og Gränna. Husqvarna ligger 7 km øst for Jönköping sentrum, og bebyggelsen er i årenes løp vokst sammen med Jönköping til ett tettsted. Visingsö i Vättern tilhører Jönköping kommune.

Navnet

Stedet ble i 1278 skrevet Junakøpung. Det inneholder trolig det gamle navnet på Junebäcken, en delvis gjenlagt bekk som renner gjennom sentrum av Jönköping. Elvenavnet antas å inneholde en form av norrønt ýr 'barlind'.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg