Energiforsyning, økonomisk virksomhet i samfunnet med formål å sørge for leveranse av energivarer til sluttforbruker. Den kan omfatte hele verdikjeden fra uttak av primærenergi, transport, energiomforming, distribusjon og lagring av energi. Mesteparten av energiforsyningen utøves i regi av private eller offentlige foretak som for eksempel oljeselskaper, energiverk og nettselskaper.

I et internasjonalt perspektiv er de viktigste primære energiressursene råolje, kull, trevirke (bioenergi) og uran (kjerneenergi). I de senere årene har nye fornybare energiressurser spilt en stadig større rolle i mange lands energiforsyning. I særlig grad gjelder dette solenergi og vindenergi. I Norge har tilgangen på store forekomster av vannfallsenergi gjort denne til den viktigste energiressursen i landets energiforsyning.

En sikker og pålitelig energiforsyning er av vital betydning for samfunnets økonomi. Verdens energiressurser er svært ulikt fordelt på de enkelte land, og det har åpnet for en omfattende handel med energivarer mellom landene. For land som er avhengig av å importere energivarer, har energiforsyningens strategiske betydning også vært avgjørende for utformingen av landets internasjonale politikk, og i noen tilfeller gitt grunnlag for involvering i internasjonale konflikter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.