Redwood. Av . CC BY SA 3.0

redwood

Redwood er et bartre fra California, egentlig kalt californian redwood. Det kan nå en alder av 1000 år og høyde på over 100 meter.
Redwood
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Redwood er et bartre fra California, egentlig kalt californian redwood. Det kan nå en alder av 1000 år og høyde på over 100 meter. Yteveden er gullig, mens kjerneveden er blank rødlig, som etterhvert blir mørkere. Redwood har en tetthet på omtrent 0,39 g/cm3 ved 15 prosent fuktighet.

Faktaboks

Uttale
rˈedwud
Etymologi

engelsk ‘rødtre’

Også kjent som

Sequoia sempervirens, kalifornisk redwood

Veden er luktfri og inneholder nesten ikke harpiks. Den har stor søylestyrke, liten bjelkestyrke. Redwood er likevel ikke særlig sterk, gir dårlig skrue- og spikerfeste, er sprø og splittes lett. Materialet er imidlertid meget holdbart og stabilt, men ubehandlet virke i friluft får lett skjolder. Veden er også svært antennelig.

Redwood er et velegnet materiale der påkjenningene ikke er for store, blant annet til innvendige paneler, finér og hagemøbler. Ved markedsføringen gis den ofte fantasinavn som for eksempel «rainwood». På en del markeder betegnes også furu som redwood, i motsetning til gran (whitewood).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg